Marș socialist de 1 mai la Chișinău

  • 01 Mai 2018 12:47
0%
00:00:00
00:00:00

Câteva mii de persoane au participat astăzi în Chișinău la o acțiune dedicată Zilei Internaționale a Muncii. Evenimentul a fost organizat de Partidul Socialiștilor, iar la marș a participat și președintele Igor Dodon. Manifestația a purtat mai mult un caracter politic decât social, fiind transmise multe mesaje electorale ale socialiștilor atât în privința alegerilor locale de la Chișinău și Bălți cât și a celor parlamentare care vor ava loc la sfârșitul anului. Cu detalii, Cornel Ciobanu.

La fel ca anul trecut, acțiunea a început cu două marșuri. O coloană s-a format în zona Circului, fiind condusă de actualul lider al PSRM Zinaida Greceanîi, iar alta - în fața Academiei de Științe, în frunte un grup de deputați socialiști. Spre deosebire de anul trecut, Igor Dodon nu a participat la marș, el întâlnindu-se cu manifestanții aproape de locația unde s-a desfășurat evenimentul – în preajma sediilor Parlamentului  și Președinției.

Participanții au purtat haine de culoare roșie și drapele ale socialiștilor, precum și cel roșu cu cap de bour, despre care susțin că ar fi un drapel istoric al Țării Moldovei, afirmație contestată de experți. Au mai fost prezente și drapele ale Republicii Moldova, dar și ale autonomiei găgăuze. Manifestanții au scandat lozinci și au interpretat cântece din perioada sovietică, fiind însoțiți și de fanfare.

Ambele coloane, iar mai apoi mitingul din centrul Chișinăului, au blocat mai multe artere principale ale orașului, ducând la modificarea itinerarului transportului public și provocând ambuteiaje pe străzile adiacente.

În comparație cu anii trecuți când principalele revendicări de 1 mai erau sociale, precum învățământul gratuit, majorarea pensiilor, reducerea prețurilor, în acest an au predominat mesajele politice și electorale. Oamenii au fost încurajați să ceară republică prezidențială, iar unele pancarte aveau mesaje legate de alegerile noi din 20 mai. Ambii candidați ai socialiștilor la alegerile din Chișinău și Bălți au fost printre puținii vorbitori la miting.

În discursul său, Igor Dodon s-a identificat cu echipa Partidului Socialiștilor, deși, legislația îi interzice să fie membru de partid. Și chiar i-a sugerat moderatorului mitingului, secretarului executiv al PSRM, Vlad Bătrâncea, ce comenzi să le dea manifestanților, iar acesta s-a conformat imediat.

Igor Dodon a vorbit mult despre alegerile parlamentare de la sfârșitul anului, făcând agitație în favoarea PSRM.

„Avem o șansă unică în acest an să eliberăm țara de bandiții care se află la guvernare. și nu avem dreptul la greșeli. Nu vom avea a doua șansă. De aceea, vă îndemn pe toți, indiferent de culoarea politică să susțineți Partidului Socialiștilor”.

La finalul mitingului care a durat aproximativ jumătate de oră, organizatorii au propus și o rezoluție care s-a referit inclusiv la unele din obiectivele PSRM pentru alegeri, în special trecerea la forma prezidențială de guvernământ în care șeful statului să dețină împuterniciri sporite de politică internă și externă, inclusiv dreptul de a numi prim-ministrul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău