Marș pietonal „pentru scoaterea statului din captivitate”

  • 29 Martie 2019 15:24
Marș pietonal „pentru scoaterea statului din captivitate”

Fostul vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat, Alexandru Bujorean, anunță lansarea unei inițiative civice – „Mișcarea de Eliberare a Moldovei”, din care fac parte activiști și studenți. Într-o conferință de presă la IPN, politicianul a declarat că Mișcarea își propune „unificarea tuturor păturilor dezbinate ale societății, indiferent de limbă, originea etnică sau apartenență religioasă, pentru a scoate statul din captivitate”.

Începând cu data de 30 martie, membrii „Mișcării de Eliberare a Moldovei” vor porni într-un marș pietonal de 160 de kilometri, care va începe la Cahul și va continua prin raioanele Cantemir, Leova, Hâncești și Ialoveni. Marșul se va încheia la Chișinău cu o acțiune de protest.

Alexandru Bujorean spune că va fi un marș pașnic, fără acțiuni care să destabilizeze ordinea publică. Membrii „Mișcării de Eliberare a Moldovei” vor informa cetățenii privind încălcările și fraudele din cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie. Prin această acțiune organizatorii își propun „sensibilizarea și mobilizarea cetățenilor pentru a reanima mișcarea protestatară din Republica Moldova”. Alexandru Bujorean a invitat toate formațiunile de opoziție, inclusiv Blocul ACUM, să se alăture Mișcării.

Pe lângă informarea cetățenilor, membrii „Mișcării de Eliberare a Moldovei” vor cere clasei politice anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemului electoral proporțional. O altă revendicare este demisia tuturor membrilor Comisiei Electorale Centrale care, potrivit lui Alexandru Bujorean, „a participat la fraudarea alegerilor”. La fel, se cere demisia membrilor Curții Constituționale care au validat rezultatul alegerilor.

Alexandru Bujoreanu mai spune că este necesar să se renunțe la învestirea oricărui guvern, deoarece acesta va fi unul nereprezentativ. O soluție, în opinia sa este declanșarea alegerilor anticipat. Alte revendicări vizează stoparea aresturilor pe criterii politice și utilizarea justiției pe post de bâtă politică și publicarea rezultatelor raportului Kroll 2.

Alexandru Bujorean a participat independent la alegerile parlamentare din 24 februarie, în circumscripția uninominală nr.41 Leova, acumulând 2048 de voturi. Învingător în această circumscripție a ieșit candidatul PDM, Efrosinia Crețu, pentru care au votat 6820 de alegători.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău