Marș Feminist la Chișinău: Violența sexuală nu o ascunzi sub covor!

  • 08 Martie 14:05
Marș Feminist la Chișinău: Violența sexuală nu o ascunzi sub covor!

Zeci de activiste și activiști, organizații non-guvernamentale și alți susținători ai drepturilor fetelor și femeilor au mărșăluit astăzi, de Ziua Internațională a Femeii, prin centrul capitalei. Marșul a ajuns la a zecea ediție și are genericul: „Violența sexuală nu o ascunzi sub covor”, transmite IPN.

„Ziua Internațională a Femeii, 8 Martie, este un moment esențial de recunoaștere a progreselor înregistrate pentru drepturile femeilor, dar și de conștientizare a inegalităților care persistă în Republica Moldova. Această zi capătă o semnificație deosebită prin asocierea ei cu Marșul Feminist care, anul acesta, marchează a 10-a ediție”, menționează organizatorii.

„Acest manifest vine să spună că 8 martie a fost deturnat ca semnificație. Nu este doar flori, complimente și gingașii exprimate cu femeile și mamele noastre. Sau dacă o facem, să continuăm mesajul mai departe – este despre lupta lor pentru drepturi, pentru tratament egal și pentru respect. Respect în viața de familie, respect în viața publică, acceptarea faptului că, la fel ca și bărbații, femeile sunt la fel de valoroase, prin muncă științifică, economică și politică”, a declarat experta de gen Loretta Handrabura în timpul marșului.

Jurnalista și prezentatoarea TV Lilia Burakovski, care a venit la eveniment împreună cu fiica sa, a spus că acest manifest este extrem de important. În legislație, femeile din Moldova se bucură de drepturi, însă în realitate nu este tocmai așa. De exemplu, angajatele au în medie salarii mai mici cu 15%, au pensii mai mici. În opinia sa, încă mai este de lucru pentru a susține femeile. Totodată, spune jurnalista, în cadrul acestui marș femeile din Moldova vor să-și exprime solidaritatea cu femeile din Ucraina.

Anul acesta, organizatorii au decis să atragă atenția asupra unui subiect de o gravitate profundă – fenomenul violenței sexuale. Prin alegerea acestei teme, activiștii își doresc să amplifice mesajul că violența de orice formă este inacceptabilă și să sublinieze importanța sprijinului comunitar pentru victime.

Tradițional participanții la marșul feminist au pornit din scuarul Magazinului UNIC și s-au deplasat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt spre Parcul Dendrariu.

Marșul Feminist este organizat în cadrul Festivalului Feminist.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău