Marș al unei mișcări de tineret, de la Cahul până la Chișinău, în semn de protest față de rezultatul alegerilor parlamentare (VIDEO)

  • 30 Martie 2019 14:07
Marș al unei mișcări de tineret, de la Cahul până la Chișinău, în semn de protest față de rezultatul alegerilor parlamentare (VIDEO)

Un grup de tineri din Cahul, întruniți în Mișcarea de Eliberare Națională au pornit astăzi într-un marș pietonal spre Chișinău, în semn de protest împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din 24 februarie. Tinerii consideră fraudate rezultatele scrutinului și cer repetarea lui.  

Membrii mișcării vor parcurge pe jos 160 de kilometri prin toate localitățile raionului Cahul, aferente traseului național, vor trece prin raioanele Cantemir, Leova, Hâncești și Ialoveni. Marșul se va încheia cu o acțiune de protest „contra unui Parlament nereprezentativ și ilegal”.

Membrii Mișcării cer anularea sistemului electoral mixt de vot și revenirea la sistemul proporțional, demisia in corpore a Comisiei Electorale Centrale, renunțarea la orice tentativă de investire a unui Guvern nereprezentativ din punct de vedere politic, excluderea oricărui tip de guvern interimar, încetarea oricăror tentative de corupere, șantajare și racolare a deputaților, stoparea imediată a aresturilor politice și încetarea folosirii justiției pe post de „bâtă politică”, publicarea imediată a raportului Kroll 2 și anularea necondiționată de către actualul Parlament a legii care pune frauda bancară pe umerii cetățenilor Republicii Moldova.

„Noi considerăm că a venit timpul să lăsăm culorile și simpatiile politice în spate și să ne unim într-un singur scop: salvarea Republicii Moldova de oligarhie și dictatură”, afirmă tinerii. Totodată activiștii mișcării afirmă că va fi un marș pașnic, fără acțiuni care să destabilizeze ordinea publică.

Reprezentanții Mișcării îndeamnă deputații aleși pe listele blocului ACUM să le susțină acțiunea. „Prin această acțiune, prin acest efort și dacă doriți, sacrificiu, deloc ușor, vom încerca să sensibilizăm opinia publică cu privire la frauda electorală comisă, să generăm o stare de mobilizare națională și să reanimăm mișcarea protestatară, energia căreia a fost irosită ineficient pe parcursul ultimilor ani”, spun tinerii.

Lansarea Mișcării de Eliberare a Moldovei a fost anunțată la sfârșitul lunii martie curent, de către fostul vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat, Alexandru Bujorean. Tânărul politician a participat independent la alegerile parlamentare din 24 februarie, în circumscripția uninominală nr. 41 Leova, acumulând 2048 de voturi. Învingător în această circumscripție a ieșit candidatul PDM, Efrosinia Crețu, pentru care au votat 6820 de alegători.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău