Marocul anunță ruperea legăturilor sale diplomatice cu Iranul

  • 02 Mai 2018 07:51
Marocul anunță ruperea legăturilor sale diplomatice cu Iranul

Marocul a rupt relațiile sale diplomatice cu Iranul, acuzând această țară că a facilitat livrarea de arme Frontului Polisario prin intermediul aliatului său Hezbollahul libanez, informează AFP.

Într-o conferință de presă susținută marți la Rabat, ministrul marocan al Afacerilor Externe, Nasser Bourita, a precizat că decizia nu are nimic de-a face cu evoluțiile din Orientul Mijlociu, cu referire la actualele tensiuni dintre Arabia Saudită sunită și Iranul șiit, care susțin tabere opuse în numeroase conflicte regionale.

Marocul a mai rupt legăturile sale cu Iranul la începutul anului 2009, pentru a protesta contra "activismului" religios al Teheranului în regat. Relațiile au fost restabilite în 2014.

O "primă tranșă de arme a fost recent furnizată Frontului Polisario", care militează pentru independența Saharei Occidentale și este susținut de Algeria, printr-un "element" al ambasadei iraniene la Alger, a indicat Bourita.

"Marocul dispune de dovezi incontestabile, persoane identificate și fapte precise care confirmă această înțelegere între Polisario și Hezbollah împotriva intereselor supreme ale regatului", a arătat șeful diplomației marocane.

Ambasadorul Marocului la Teheran "a părăsit marți Iranul și voi cere însărcinatului cu afaceri al ambasadei Iranului să părăsească regatul fără întârziere", a adăugat Bourita.

În replică, gruparea șiită Hezbollah, citată de agenția EFE, a cerut Marocului să caute "alte argumente mai convingătoare" pentru a rupe relațiile diplomatice cu Iranul.

Întindere deșertică de de 266.000 de km pătrați, Sahara Occidentală, singurul teritoriu din continentul african al cărui statut post-colonial nu a fost reglementat, este revendicată de Maroc, țară care controlează cea mai mare parte a sa, și de Frontul Polisario, care cere un referendum de autodeterminare, amintește AFP.

Marocul respinge orice altă soluție în afara unei autonomii sub suveranitatea sa.

O încetare a focului a intervenit în 1991 după mai mulți ani de conflict.

Vineri, Consiliul de Securitate a adoptat o rezoluție care cheamă părțile în conflict din Sahara Occidentală la "negocieri fără precondiții" și prelungește doar cu șase luni mandatul Misiunii Națiunilor Unite pentru organizarea unui referendum în Sahara Occidentală (MINURSO), care expira pe 30 aprilie.

Ultima rundă de negocieri între Maroc și Frontul Polisario a avut loc în 2008.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău