Maroc a decretat trei zile de doliu național. Peste 2000 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului de vineri noapte

  • 10 Septembrie 2023 12:30
Maroc a decretat trei zile de doliu național. Peste 2000 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului de vineri noapte

Maroc a decretat trei zile de doliu național, în urma devastatorului seism care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunțat biroul de presă al Palatului Regal. Ultimele date, făcute publice de Ministerul de Interne, arată că  2.012 persoane au fost ucise și 2.059 rănite, dintre care 1.404 se află în stare critică. Supraviețuitorii cutremurului s-au adunat noaptea trecută în aer liber, în Munții Atlas, la o zi după cel mai mortal cutremur din ultimele șase decenii, transmite Digi24.ro.

Vecinii încă mai căutau supraviețuitori îngropați pe versanți, unde casele din cărămidă de lut, piatră și lemn brut au fost distruse iar minaretele moscheilor au fost dărâmate.

Vechiul oraș istoric Marrakech a suferit, de asemenea, pagube importante.

Serviciul geologic al SUA a declarat că seismul a avut o magnitudine de 6,8 cu epicentrul la aproximativ 72 km la sud-vest de Marrakech. În satul Amizmiz, în apropiere de epicentru, salvatorii au căutat printre dărâmături cu mâinile goale. Zidăria căzută a blocat străzile înguste. În afara unui spital, aproximativ 10 cadavre zăceau acoperite cu pături, în timp ce rudele îndurerate stăteau în apropiere.

Aproape toate casele din zona Asni, la aproximativ 40 km sud de Marrakech, au fost avariate, iar sătenii se pregăteau să își petreacă noaptea afară. Alimentele erau puține, deoarece acoperișurile s-au prăbușit peste bucătării.

Satul Tansghart din zona Ansi, pe versantul unei văi unde drumul dinspre Marrakech urcă spre Marele Atlas, a fost cel mai grav afectat dintre toate cele văzute de Reuters.

Cutremurele au fost resimțite până la Huelva și Jaen, în sudul Spaniei.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că peste 300.000 de persoane au fost afectate în Marrakech și în zonele înconjurătoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău