Marius Lazurca la final de mandat: „Râurile nu-i pot despărți pe români!”
-
14 Iunie 2016 09:56
Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, spune că și-ar fi dorit ca prezența sa în Republica Moldova să fi fost marcată de și mai multe realizări.
Un accent deosebit, însă, Excelența Sa l-a pus luni, 13 iunie, la ceremonia de bun rămas, pe jertfa celor patru membri ai echipajului SMURD, care au murit acum două săptămâni în raionul Cantemir.
Aflat la final de mandat, Marius Lazurca a declarat că și-ar fi dorit să ajungă mai des la Comrat, Vulcănești, Tighina sau Tiraspol, pentru a vorbi despre România europeană, ca Mitropolia Basarabiei să fie tratată ca o biserică națională și nu, de multe ori, ca filială a unui cult străin, să vadă construit podul Leova-Cantemir, să se convingă că gazul și energia românească sunt deja livrate în casele moldovenilor și că sediul Sfatului Țării este renovat în preajma centenarului Unirii de la 1918, pentru a-i convinge pe toți că râurile nu-i pot despărți pe români.
”Ceea ce s-a întâmplat în pădurea de la Haragâș e mai important decât zecile de mii de burse românești, sutele de grădinițe renovate, decât gazoductul, rețelele de apă, laboratoarele, maternitățile și clădirile de patrimoniu. Eroii de la SMURD reamintesc cu o voce de neuitat, că dragostea noastră pentru Basarabia, nu se exprimă doar în cuvinte frumoase și că ea se măsoară uneori în clipe de cumpănă, în vieți omenești”, a declarat Marius Lazurca.
Unul dintre cei mai interesanți ambasadori, de o ținută morală și o prestanță aleasă, așa va rămâne ambasadorul Marius Lazurca în memoria scriitorului basarabean Vladimir Beșleagă.
”Chiar zilele acestea am început să citesc cartea domniei sale, ”Zeul Absent”. Mi-am dat seama că am în față un om de mare clasă, de mare cultură, de mare erudiție. Nu este un simplu om de factură diplomatică, este un om de cultură. Și l-am admirat că are o familie foarte frumoasă. Un om se manifestă în toate cele, dacă este un om ales”, a constatat Vladimir Beșleagă.
Ambasadorul Marius Lazurca a venit la Chișinău în martie 2010 și a avut cea mai lungă misiune diplomatică în Republica Moldova.