Marius Lazurca: În 2014, România a fost PRINCIPALUL donator al Republicii Moldova
-
25 Iunie 2015 14:07
Interviu acordat postului Radio Chișinău de către Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca
Radio Chișinău: Domnule Ambasador, Marius Lazurca, zilele trecute, autoritățile de la București au făcut publică metodologia pentru școlarizarea românilor de pretutindeni. Câți tineri vor beneficia în anul școlar 2015-2016 de locuri subvenționate de statul român?
Marius Lazurca: Suntem iată, din nou în fața unui proces care se desfășoară de ani buni, în Republica Moldova și anume selectarea viitorilor elevi, studenți sau specialiști care urmează să își desăvârșească studiile universitare prin diplome de master sau doctorat, în România. Eu sunt foarte bucuros, că și în acest an, România își reconfirmă unul dintre angajamentele cele mai importante prin care l-a anunțat prin vocile cele mai enunțate ale statului român, președintele, premierul, de a pune la dispoziția studioșilor tineri din Republica Moldova, posibilitatea de a studia, într-un număr important, la instituții de învățământ de prestigiu, din toată România.
Sunt bucuros, de asemenea, că angajamentul nostru de a oferi un număr de 5.000 de locuri de studiu subvenționate, de la bugetul de stat al României, se întărește și în acest an și credem că această ofertă reprezintă nu numai un gest de generozitate din partea României, dar și o dovadă a trăiniciei a raporturilor dintre noi, și un indicator, al faptului că există între România și Republica Moldova o comunitate de limbă, de cultură, de spiritualitate, care permite unui număr atât de mare, totuși, de elevi, studenți și absolvenți din Republica Moldova, să își desăvârșească studiile în România. Sunt câteva aspecte care cred că sunt în măsură să ne bucure pe toți și să privim cu încredere la viitor, mai cu seamă că istoria recentă ne-a dovedit cât sunt de importanți pentru Republica Moldova, îndrăznesc să spun și pentru România, acești absolvenți, acești foști bursieri în România, proveniți din Republica Moldova.
Radio Chișinău: România acordă aceste burse de la începutul anilor 90, decizie cu care poate nu toți cetățenii României sunt de acord, care este motivația autorităților de la București pentru continuarea acestui proces, și chiar pentru majorarea numărului de burse?
Marius Lazurca: Sigur că nu s-a făcut un referendum cu privire la opinia cetățenilor României în mod specific referitor la bursele pe care România le oferă, în principal Republicii Moldova, dar nu numai. Aș putea paria însă , că dacă această consultare populară s-ar produce, cetățenii României, în vasta lor majoritate, și-ar exprima acordul, și nu aș exclude nici situația în care cetățenii României ar îndemna autoritățile să crească acest sprijin, în măsura în care o cerere de creștere a sprijinului s-ar manifesta în Republica Moldova.
România a început să facă mai mult pentru Republica Moldova, a crescut volumul asistenței pentru dezvoltare pentru Republica Moldova, în anii în care România trecea printr-o criză economică foarte puternică, ani care au succedat criza financiară mondială din anii 2008-2009. Or anume acești ani, care în Republica Moldova au marcat o schimbare de regim politic, a fost anii în care România a anunțat că suplimentează numărul de burse, până la cinci mii.
De asemenea, a fost anii în care asistența pentru dezvoltare pe care România a dedicat-o Republicii Moldova a crescut într-un mod substanțial. Ca exemplu, anul trecut România a fost principalul donator european în susținerea Republicii Moldova, cu un volum al asistenței care a depășit 70 de milioane de dolari. Sigur că niciun guvern nu își poate întreba populația de fiecare dată când decide să pună în aplicare anumite politici. În cazul acțiunii noastre, cred că există convingerea tuturor deja, în Republica Moldova, în Europa, că acțiunea noastră face obiectul unui consens politic al tuturor partidelor, al oricărui guvern, de a se menține această asistență, și cred că există, de asemenea, și un sprijin popular foarte important, pentru ceea ce România face în Republica Moldova și împreună cu Republica Moldova.
Radio Chișinău: Există anumite așteptări din partea autorităților de la București, de la studenții care își fac studiile în România?
Marius Lazurca: Desigur există, întâi de toate, o așteptare foarte simplă și anume ca ei să se țină de carte, și ne dorim foarte mult ca promisiunea cu care ei vin în Româna, angajamentul pe care și-l iau atunci când ei solicită aceste burse, să se confirme de-a lungul întregii perioade de studiu în România. Este principala noastră așteptare: ca ei să fie liceeni, studenți și doctoranzi buni în România, și ca în fond, în acest mod simplu investiția noastră să se justifice.
În al doilea rând ne dorim ca pregătirea lor profesională, în parte realizată și în România, să se confirme și în câmpul muncii. De aceea ne dorim ca ceea ce s-a întâmplat până acum să continue, și anume ca cei mai buni, cei mai harnici dintre absolvenți noștri, să se întoarcă în Republica Moldova și să pună umărul și mintea, cu întreaga aptitudine profesională pe care au dobândit-o în România, în slujba Republicii Moldova. Și sunt foarte bucuros să constat, că acest lucru s-a și întâmplat. Există în poziții cheie din Republica Moldova, absolvenți de studii din România.
Eu cred că ei pun împreună, pe de o parte experiența studiilor și a vieții din Republica Moldova, și experiența studiilor și vieții din România, și cred că din acest coctail rezultă o doză suplimentară de persormanță profesională, care poate fi foarte utilă Republicii Moldova.
Radio Chișinău: Care ar fi mesajul pe care domnule Ambasador Marius Lazurca îl transmiteți tutuor tinerilor care vor în acest an să opteze pentru obținerea unei burse de studii în România.
Marius Lazurca. Primul mesaj pe care l-as transmite lor este că aș fi foarte bucuros ca numărul lor să fie cât mai mare. Nu pentru a priva universitățile și liceele din Republica Moldova de absolvenți sau studenți, ci pentru a asigura că într-adevăr în urma procesului de selecție, cei mai buni aleg să își facă studiile în România.
În al doilea rând, sigur că România contează foarte mult pe dorința tinerilor din Republica Moldova de a studia în România fiindcă fiecare dintre acești tineri reprezintă o nouă legătură între cele două state și o nouă posibilitate de a duce raporturile dintre noi mai departe, și de a le aprofunda pe viitor.
În al treilea rând mi-aș dori să le transmit să păstreze, atunci când candidează pentru aceste burse, și gândul că vin din Republica Moldova, și dacă vor reuși să obțină aceste studii, și să se descurce bine în România, acest lucru se datorează și calității studiilor primite în Republica Moldova. Or această educație le creează și o datorie față de Republica Moldova, părinții care i-au susținut, față de dascălii lor, în fond, față de întreaga societate din Republica Moldova care, mă iertați pentru brutalitatea expresiei, a plătit pentru studiile lor. Or mi-aș dori ca acest gând să-i însoțească în România și să-și spună, am o datorie pe care într-un fel sa altul va trebui să încerc să o plătesc, fie întorcându-mă în Republica Moldova pentru a pune umărul la treabă, fie ajutând Republica Moldova, în felul în care se va putea, în locul în care oricare dintre acești absolvenți se vor găsi după terminarea studiilor.
Al patrulea îndemn: le-aș spune tuturor celor interesați de studii în România să urmărească cu atenție toate instrumentele de comunicare pe care Ambasada, Ministerul de Externe, Ministerul Educație le au la dispoziție, pentru a se interesa din vreme asupra procesului de selecție, setului de documente de care vor avea nevoie. Nimic fundamental nu s-a schimbat față de anii trecuți, dar orice măsură de prudență este binevenită. Așadar, să se uite pe site-ul Ambasadei României la Chișinău http://chisinau.mae.ro/ , pe contul de Facebook al ambasadei, pe instrumentele de comunicare ale Ministerului de Externe de la București, pentru a se pregăti, din vreme și cu calm, de procesul de selecție.
AUDIO: Interviul acordat Radio Chișinău de către ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca