Mario Draghi: BCE nu are în prezent planuri pentru emiterea unei monede digitale
-
14 Septembrie 2018 17:46
Banca Centrală Europeană (BCE) nu intenționează să emită o monedă digitală deoarece tehnologia de bază este încă fragilă și folosirea numerarului se află la un nivel ridicat în zona euro, a afirmat vineri președintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.
Proliferarea rapidă a criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, a dus la dezbateri aprinse pe plan global dacă băncile centrale ar trebui să-și lanseze propriile monede digitale.
Banca Centrală a Suediei (Riksbank) analizează posibilitatea emiterii unei monede digitale denumită "e-krona" în decursul următorilor doi ani, în condițiile în care tranzacțiile cu numerar sunt în scădere, a declarat anul trecut viceguvernatorul Riksbank, Cecilia Skingsley.
De asemenea, Cecilia Skingsley a subliniat că în cazul în care Riksbank va decide să emită monedă digitală aceasta nu va înlocui numerarul, ci va servi ca instrument complementar.
"Riksbank va continua să emită bancnote și monede atât timp cât există cerere pentru ele în societate", a precizat viceguvernatorul.
Dar șeful BCE, Mario Draghi, susține că nu este momentul pentru astfel de schimbări în zona euro.
"Banca Centrală Europeană și Eurosistem nu au în prezent planuri privind emiterea unei monede digitale", a afirmat Draghi, într-o scrisoare transmisă unui membru al Parlamentului European.
Șeful BCE a adăugat că tehnologiile "necesită dezvoltări substanțiale și nu există o necesitate concretă pentru emiterea unei monede digitale".
BCE este responsabilă de emiterea de monede și bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea de monede și bancnote revine băncilor centrale naționale.
Guvernele și băncile centrale trebuie să colaboreze în privința dezvoltării reglementărilor pentru cripto-active, pentru a preveni posibilitatea ca acestea să devină un nou vehicul pentru spălarea de bani și finanțarea terorismului, a afirmat recent directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde.
Într-o postare pe blog, Lagarde a declarat că tehnologia din spatele criptomonedelor, inclusiv blockchain, oferă îmbunătățiri semnificative care ar putea ajuta la incluziunea financiară. Noile metode ieftine de plată ar putea ajuta milioane de persoane din țările în curs de dezvoltare care nu au conturi bancare.
"Înainte de a ajunge acolo, totuși, trebuie să facem un pas în spate și să înțelegem pericolul care vine alături de promisiuni. Aceste oferte digitale sunt în mod tipic construite într-un mod descentralizat și nu sunt supervizate de o bancă centrală. Tranzacțiile cu criptomonede sunt anonime, așa cum sunt tranzacțiile cu numerar, ceea ce ar putea avea ca rezultat un nou vehicul pentru spălarea de bani și finanțarea terorismului", a afirmat Christine Lagarde.
Oficialul a adăugat că unele eforturi sunt încurajatoare, inclusiv cele conduse de Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB), pentru a studia noile evoluții și a oferi sfaturi împotriva spălării banilor prin intermediul dispozitivelor electronice.
FMI vrea să încurajeze țările să dezvolte politici care să asigure integritatea financiară și să protejeze consumatorii care investesc în cripto-active, în același mod folosit pentru sectorul financiar tradițional, a explicat Lagarde.
Oficialul a adăugat că autoritățile de reglementare pot folosi criptografia și inteligența artificială pentru a îmbunătăți securitatea digitală și a identifica rapid tranzacțiile suspecte.
Criptomoneda este o monedă digitală, virtuală și poate fi utilizată ca mijloc de plată. Folosirea prefixului 'cripto' arată că acest mijloc de plată utilizează criptografia, ceea ce face aproape imposibilă falsificarea acesteia. Prin folosirea tehnologiilor descentralizate, se permite utilizatorilor efectuarea unor plăți sigure și anonimizate. Utilizatorul nu mai este obligat să se identifice ca în cazul utilizării serviciilor bancare. Moneda virtuală rulează pe un registru public numit blockchain.
Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit minerit (mining), care implică utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv, pentru a rezolva probleme complicate de matematică, rezultatul acestora generând monede. Utilizatorii pot cumpăra monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui, folosind portofelele criptografice. Cele mai cunoscute exemple de criptomonedă sunt: Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin.
Sursa: Agerpres