Marine Le Pen face apel la respectarea democrației, după confiscarea de fonduri ale partidului său

  • 09 Iulie 2018 15:29
Marine Le Pen face apel la respectarea democrației, după confiscarea de fonduri ale partidului său

Marine Le Pen, lidera Adunării Naționale (fostul Front Național), i-a îndemnat luni pe politicienii ''care luptă pentru democrație să pună în prim plan principiile lor'' și să denunțe confiscarea judiciară a 2 milioane de euro ajutoare publice acordate partidului său de extrema-dreaptă, informează AFP.

"Aștept ca ei să pună în prim plan principiile lor. Ca toți cei care luptă pentru democrație (...) să se ridice" împotriva confiscării fondurilor, a declarat Marine Le Pen la BFMTV și RMC.

În cadrul dosarului privind presupuși asistenți fictivi ai europarlamentarilor din partea fostului Front Național, judecătorii francezi au cerut confiscarea a 2 milioane de euro din ajutorul public alocat Adunării Naționale, care riscă să intre în încetare de plăți, potrivit liderilor săi.

O "lovitură de stat a judecătorilor", a declarat Marine Le Pen. "Atunci când ai un principiu (...), îl aperi, inclusiv când este în interesul adversarului. Dacă mâine (partidul stângii radicale) Franța Nesupusă ar fi în situația în care suntem noi, ei bine, eu aș veni să-i susțin", a dat ea asigurări.

Mai mulți responsabili politici au formulat rezerve asupra acestei decizii a judecătorilor, exprimându-și îngrijorarea cu privire la consecințele pe care ea le-ar putea avea asupra dezbaterii politice.

"Nu am analizat tehnic procedura, în orice caz mă preocupă consecințele ei pentru dezbaterea publică", a reacționat deputatul Guillaume Larrive, din partea Republicanilor.

"Logica într-o țară democratică este, în pofida a orice, să se facă în așa fel încât sechestrul să nu amenințe însăși existența unui partid", estimează, la rândul său, prim-secretarul Partidului Socialist francez, Olivier Faure. "Însă nu Marine Le Pen este cea care trebuie să se victimizeze. Întâi, ea trebuie să recunoască faptul că a avut loc o fraudă", a adăugat Faure.

Marine le Pen a subliniat că "dacă nu va fi niciodată o Cameră de instrucție care să se reunească în regim de urgență și care să constate că a avut loc o încălcare a legii și a Constituției de către judecători, atunci la sfârșitul lui august nu va mai exista Adunarea Națională", "o veste terifiantă pentru Franța, dar care va depăși frontierele țării". "Ce se va spune despre democrația noastră?", a întrebat ea.

Totodată, Marine la Pen a criticat Parlamentul European, spunând că este "în afara legii". "Ei nu respectă nicio regulă a dreptului, nu respectă adversarul, nu respectă prezumția de nevinovăție", a subliniat președinta Adunării Naționale.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău