Marile branduri din industria bunurilor de consum propun un pact global pentru reducerea producției de plastic

  • 19 Ianuarie 2022 10:24
Marile branduri din industria bunurilor de consum propun un pact global pentru reducerea producției de plastic

Principalele branduri internaționale, printre care Coca Cola, PepsiCo, Unilever sau Nestle, au făcut un apel luni pentru încheierea unui pact global destinat reducerii producției de plastic. Un număr de 70 de companii, majoritatea din industria bunurilor de larg consum și ale căror produse sunt vândute în recipiente de plastic, au semnat o declarație comună în acest sens. Printre semnatari se numără și retailerul american Walmart sau banca franceză BNP Paribas, informează Reuters, citat de DIGI24.ro.

În perioada februarie-martie 2022, liderii lumii sunt așteptați la conferința Adunării Națiunilor Unite pentru Mediu UNEA 5.2, unde vor negocia semnarea unui tratat referitor la combaterea poluării cu plastic, notează sursa citată

În acest moment, nu este încă clar dacă prevederile acestui viitor acord se vor concentra mai mult asupra reciclării și managementului resurselor sau țările semnatare vor decide să adopte și măsuri mai dure, precum reducerea producției de plastic la nivel mondial. O decizie în acest sens se va lovi, cel mai probabil, de opoziția marilor producători de petrol sau a companiilor din domeniul petrochimic, dar și a principalelor țări producătoare de plastic, precum SUA.

„Ne aflăm într-un punct critic în care putem pune bazele unui ambițios tratat ONU pentru reducerea producției de plastic”, se arată în declarația semnată de reprezentanții celor 70 de companii.

În prezent, mai puțin de 10% din plasticul produs la nivel mondial este reciclat. În același timp, conform Reuters, producția de plastic se va dubla în următorii 20 de ani.

Fenomenul poluării globale cu plastic se îndreaptă spre un „punct critic ireversibil”, potrivit unui studiu publicat în iulie 2021 în revista Science. Omenirea aruncă anual peste 45 de milioane de tone de plastic pe uscat și în apele râurilor și oceanelor, cantitate care s-ar putea dubla în anii următori. În 2020, au fost produse 367 milioane de tone de plastic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău