Mariano Rajoy a depus jurământul în funcția de premier al Spaniei

  • 31 Octombrie 2016 12:39
Mariano Rajoy a depus jurământul în funcția de premier al Spaniei

Liderul conservator Mariano Rajoy a depus, luni, jurământul în funcția de prim-ministru al Spaniei în fața Regelui Felipe al VI-lea, după peste 10 luni de blocaj politic cauzat de imposibilitatea de a forma un guvern în urma a două scrutinuri neconcludente,

Rajoy, lider al Partidului Popular, revine astfel la putere după ce formațiunea sa a pierdut majoritatea absolută în parlament și va trebui să facă înțelegeri cu opoziția într-un for legislativ fragmentat și ostil.

El a primit sâmbătă votul de încredere al Parlamentului pentru a forma un guvern minoritar. Rajoy a primit 170 de voturi pentru, dintre care 137 ale Partidului Popular (PP), 32 ale liberalilor din Ciudadanos, un vot al unei deputate dintr-un partid regional din Insulele Canare. Împotrivă au votat 111 deputați, iar 68 s-au abținut.

Parlamentul foarte fragmentat rezultat în urma alegerilor legislative din decembrie 2015 a dus la imposibilitatea constituirii unei coaliții majoritare, astfel că Regele Felipe a fost nevoit să convoace alegeri anticipate, scrutin desfășurat în luna iunie.

Deși Partidul Popular (PP) condus de Mariano Rajoy a ieșit pe primul loc, cum s-a întâmplat și în decembrie, nu a obținut nici atunci majoritatea, iar Partidul Socialist (PSOE) a blocat de fiecare dată în parlament reînvestirea liderului conservator.

În final, pe fondul disensiunilor interne ce au culminat cu demisia lui Pedro Sanchez de la conducerea PSOE — el însuși a încercat în luna martie, fără succes, să treacă un guvern prin parlament—, socialiștii au decis săptămâna aceasta ca la a doua rundă de vot (la prima, desfășurată joi, Rajoy nu a primit votul legislativului) să se abțină, astfel încât liderul conservator să-și treacă guvernul pentru a se evita noi alegeri anticipate și riscul afirmării și mai puternice a stângii radicale Podemos, devenit deja al treilea partid al țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău