Marian Lupu, demis cu 76 de voturi

  • 26 Aprilie 2013 08:50
Marian Lupu, demis cu 76 de voturi

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a fost demis, joi, 25 aprilie, din funcția de președinte al Parlamentului.

Pentru revocarea lui Marian Lupu au votat 76 de deputați reprezentând Partidul Comuniștilor, Partidul Liberal-Democrat, Grupul Socialiștilor și o parte dintre neafiliați. 

Potrivit Hotărîrii aprobate de deputați, atribuțiile lui Marian Lupu sunt transmise vicepreședintelui parlamentului, Liliana Palihovici. Pe de altă parte, democrații și liberalii susțin că această prevedere este ilegală. Marian Lupu a declarat că potrivit regulamentului parlamentului, șeful legislativului poate delega anumite atribuții vicepreședinților, lucru pe care el nu l-a făcut.

Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a declarat că după demiterea lui Marian Lupu parlamentul este nefuncțional și se crează premisele pentru alegeri anticipate. Mihai Ghimpu a declarat că va ataca la Curtea Constituțională hotărârea de astăzi a parlamentului.

Liberal-democrații și comuniștii susțin însă că Liliana Palihovici este în drept să preia împuternicirile președintelui parlamentului. Totodată, potrivit liderului fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, acum s-au creat condiții mai bune pentru negocierea formării unei noi majorități parlamentare.

La procedura de vot au participat 79 de parlamentari. Liderul PD a fost revocat din funcție cu 76 de voturi, iar 3 voturi au fost împotrivă.




Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău