Marea Britanie verifică afirmațiile despre un atac chimic la Mariupol

  • 12 Aprilie 2022 11:45
Marea Britanie verifică afirmațiile despre un atac chimic la Mariupol

Marea Britanie încearcă să verifice informații despre eventuala utilizare a armelor chimice în Ucraina de către forțele ruse la Mariupol, un oraș-port strategic aflat sub asediu de mai bine de o lună, a anunțat luni șefa diplomației de la Londra, Liz Truss, notează AFP, citat de Agerpres.

"Informații indică faptul că forțele ruse ar fi folosit agenți chimici într-un atac asupra populației din Mariupol. Lucrăm de urgență cu partenerii noștri pentru a verifica informațiile", a declarat Liz Truss pe contul său de Twitter.

Orice utilizare a acestui tip de arme "ar constitui o escaladare bruscă în acest conflict și îi vom cere socoteală (președintelui rus Vladimir) Putin și regimului său", a adăugat ea.

Parlamentarul ucrainean Ivanna Klimpuș a indicat la rândul său că Rusia a folosit o "substanță necunoscută" la Mariupol unde mai multe persoane suferă de insuficiență respiratorie, potrivit acesteia. "Foarte probabil arme chimice", a adăugat ea pe Twitter.

Regimentul ucrainean Azov, baricadat la Mariupol, susținuse anterior, într-un mesaj publicat luni pe Telegram, că o dronă rusă a aruncat o "substanță toxică" asupra soldaților și civililor la Mariupol, precizând că mai multe persoane suferă acolo de probleme respiratorii și neurologice.

Potrivit lui Andri Bilețki, fondatorul batalionului Azov, trei persoane au fost otrăvite acolo cu o substanță toxică necunoscută, a spus el într-un videoclip postat pe Telegram: "Trei persoane prezintă semne clare de otrăvire cu produse chimice de război, dar fără consecințe catastrofale".

AFP nu a fost în măsură să verifice imediat aceste afirmații în mod independent.

Reprezentantul armatei separatiste la Donețk, Eduard Basurin, citat luni de agenția rusă Ria Novosti, a afirmat, la rândul său, că trupele care asediază Mariupol ar putea recurge la "trupe chimice care vor găsi o modalitate de a scoate cârtițele din gaura lor", cu referire la soldații ucraineni baricadați.

Rusia a negat că a comis crime de război în timpul ofensivei sale din Ucraina, lansată la 24 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău