Marea Britanie va găzdui ediția din 2023 a concursului Eurovision în locul Ucrainei

  • 25 Iulie 18:09
Marea Britanie va găzdui ediția din 2023 a concursului Eurovision în locul Ucrainei

Marea Britanie va găzdui concursul Eurovision 2023 în locul Ucrainei, câștigătoarea ediției din 2022 a competiției muzicale, din cauza riscurilor de securitate cauzate de invazia rusă, au anunțat luni guvernul britanic și organizatorii concursului.  

În luna iunie, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), instituția care organizează concursul Eurovision, a considerat că nu sunt îndeplinite condițiile de securitate pentru ca Ucraina să organizeze competiția și a lansat negocieri cu Marea Britanie, țară clasată pe locul al doilea la ediția din 2022 de la Torino, notează Agerpres.

"În urma unei solicitări din partea Uniunii Europene de Radio și Televiziune și a autorităților ucrainene, BBC a fost de acord să găzduiască competiția anul viitor", a declarat ministrul britanic al Culturii, Nadine Dorries, într-un comunicat.

"Îmi pare rău că, din cauza băii de sânge provocate în continuare de Rusia, nu a fost posibilă găzduirea evenimentului în Ucraina, unde ar trebui să aibă loc", a spus ea.

Kievul denunțase inițial decizia prin care i-a fost retrasă calitatea de gazdă a următoarei ediții a acestei competiții muzicale și a cerut negocieri suplimentare. Londra și-a exprimat reticența de a priva Ucraina de la organizarea acestui eveniment, urmărit de zeci de milioane de telespectatori.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a dat asigurări luni că premierul în exercițiu, Boris Johnson, este de părere că Ucraina ar trebui să organizeze ediția de anul viitor a concursului Eurovision și că "toate opțiunile" au fost luate în considerare pentru aceasta, însă fără succes.

"Suntem însă încrezători că BBC și Marea Britanie vor face tot posibilul pentru a se asigura că evenimentul celebrează și onorează țara, poporul și creativitatea Ucrainei", a mai spus el.
BBC a afirmat că ediția din 2023 a concursului se va concentra pe "cultura și moștenirea Ucrainei". Grupul audiovizual public britanic, care difuzează Eurovision din 1956, va lansa în această săptămână procesul de selecție pentru orașul gazdă al competiției.

EBU a precizat că Ucraina se va califica automat în finala de anul viitor a concursului.

Grupul ucrainean Kalush Orchestra, al cărui cântec "Stefania" combină elemente de hip-hop și muzică tradițională, a câștigat pe 15 mai concursul Eurovision 2022, organizat în orașul italian Torino, devansând Regatul Unit și Spania grație numărului mare de voturi primite din partea telespectatorilor europeni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,06 m/s
Tue
25
Wed
26
Thu
25
Fri
29
Sat
29
Arhivă Radio Chișinău