Marea Britanie trimite Ucrainei 200 de rachete antiaeriene

  • 29 Decembrie 2023 19:41
Marea Britanie trimite Ucrainei 200 de rachete antiaeriene

Regatul Unit a anunțat vineri că va oferi Ucrainei circa 200 de rachete antiaeriene ASRAAM, după atacul masiv cu rachete și drone efectuat de Rusia în cursul dimineții asupra unor ținte în diferite zone ale teritoriului ucrainean, și le-a cerut aliaților să-și sporească eforturile pentru a susține militar Kievul, relatează Agerpres.

Președintele rus Vladimir Putin "testează apărarea ucraineană și determinarea Occidentului (...), iar furnizarea astăzi a unui ansamblu de apărare aeriană trimite un mesaj de necontestat potrivit căruia, în fața barbariei ruse, Regatul Unit rămâne absolut hotărât să susțină Ucraina", a indicat într-un comunicat ministrul britanic al apărării, Grant Shapps.

Acesta a cerut "lumii libere să se unească și să-și sporească eforturile pentru a da Ucrainei ce are nevoie pentru a câștiga" războiul cu Rusia.

Rachetele ASRAAM sunt rachete aer-sol, lansate din avioane de luptă precum Eurofighter Typhoon sau F-35, avioane care nu sunt în dotarea armatei ucrainene, dar rachetele de acest tip care vor fi oferite Kievului au fost adaptate pentru a fi lansate de sisteme antiaeriene de la sol deja furnizate armatei ucrainene.

Rusia a efectuat vineri dimineață un atac de anvergură cu drone și rachete asupra unor ținte ucrainene din zona capitalei Kiev și a orașelor, Liov (vest), Odesa (sud), Dnipro (centru), Zaporojie (sud) și Harkov (nord-est), căutând să lovească, potrivit Moscovei, instalații ale complexului militar-industrial ucrainean, aerodromuri militare, depozite de muniții și amplasamente ale trupelor ucrainene și ale mercenarilor străini.

Ucraina susține că a doborât 114 dintr-un total de 158 de rachete și drone lansate de Rusia în acest atac, care a ucis cel puțin 26 persoane și a rănit alte 120.

Acest ultim atac aerian rusesc încheie un an dificil pentru Ucraina, marcat de eșecul contraofensivei sale din vară și de revenirea în ofensivă a trupelor ruse, care au revendicat săptămâna aceasta cucerirea orașului Mariinka din estul Ucrainei

Între timp, Rusia a susținut la rândul ei că a doborât vineri după-amiază deasupra regiunii Belgorod învecinate cu Ucraina trei rachete tactice HARM lansate de armata ucraineană ca represalii după raidul aerian din cursul dimineții. Rachetele HARM, furnizate Ucrainei de SUA, sunt folosite pentru distrugerea radarelor și a sistemelor de apărare antiaeriană.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău