Marea Britanie testează săptămâna de lucru de patru zile

  • 22 Ianuarie 2022 17:44
Marea Britanie testează săptămâna de lucru de patru zile

În Marea Britanie a fost lansat recent un program pilot privind săptămâna de lucru de patru zile, la care participă cel puțin 30 de companii, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax. În cadrul programului, care va începe în luna iunie și se va derula pe o perioadă de șase luni, firmele participante vor permite angajaților să muncească 32 de ore pe săptămână, salariile și beneficiile acestora rămânând neschimbate.

„Trecerea la o săptămână de patru zile ar fi o mișcare câștigătoare pentru companii“, arată Joe Ryle, director al Four Day Week Campaign din Marea Britanie, potrivit DIGI24.ro. „Studiile au arătat că productivitatea se îmbunătățește, ca și starea de bine a angajaților“.

Programul din Marea Britanie este unul dintr-o serie desfășurate de 4 Day Week Global, care susține săptămâna mai scurtă de muncă. Programe similare vor începe în SUA și Irlanda, altele fiind programate pentru Canada, Australia și Noua Zeelandă, pot­ri­vit lui Ryle.

Pe lângă pro­duc­tivitate, cerce­tătorii vor evalua impactul asupra stării de bine a an­ga­jaților și efectul pro­­gra­mului asupra me­diului și egalității între sexe. Pro­gra­mul va ajuta „com­pa­niile să facă tre­ce­rea de la a mă­sura pur și simplu cât petrec oa­menii la lucru către un accent mai pu­ternic asupra pro­­duc­tivității aces­tora“, arată Joe O’Connor, manager al cam­paniei. Pentru an­ga­jații unicornului tech Bolt, o astfel de săptămână a devenit deja realitate, po­trivit CNBC.

Compania a testat programul în toamna anului trecut, iar rezultatele au fost copleșitor pozitive, a declarat fondatorul și CEO-ul companiei, Ryan Breslow.

Productivitatea a crescut, munca a fost simplificată, iar angajații sunt mulțumiți, potrivit acestuia. Un sondaj realizat la sfârșitul perioadei testului, de trei luni, a găsit că 94% dintre angajați și 91% dintre manageri doreau ca programul să continue.

Bolt, cu 550 de angajați full-time, este una din mai multe companii din SUA care au trecut la săptămâna mai scurtă de muncă. Susținătorii speră ca ideea să prindă în continuare, în special într-o vreme în care atragerea și retenția angajaților este o prioritate de top.

Ideea săptămânii de patru zile nu este una nouă, însă transformările aduse de pandemie fac ca din ce în ce mai multe țări și companii să o ia serios în considerare.

În toamna anului trecut, un think tank important din Scoția a recomandat ca experimentul derulat de guvernul țării cu această idee în rândul angajaților din birouri să fie extins și în alte sectoare ale economiei, ca parte a redresării post-Covid a țării.

Și în Franța ideea captează deja atenția, iar mai multe țări, printre care Spania, Norvegia și Islanda au derulat deja experimente în acest sens.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Fri
21
Sat
22
Sun
22
Mon
17
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău