Marea Britanie și-a avertizat cetățenii privind călătoriile în Iran

  • 17 Mai 2019 18:38
 Marea Britanie și-a avertizat cetățenii privind călătoriile în Iran

Ministerul de Externe de la Londra le-a recomandat tuturor persoanelor cu dublă cetățenie, britanică și iraniană, să evite deplasările în Iran, din cauza 'riscului inacceptabil' de a fi victime ale 'relelor tratamente' și 'detenției arbitrare' în Republica islamică, transmit Reuters și AFP.

'Posesorii de dublă cetățenie se confruntă cu un risc inacceptabil de rele tratamente dacă vizitează Iranul', afirmă șeful diplomației britanice, Jeremy Hunt, într-un comunicat.

'În pofida faptului că Marea Britanie a oferit ocazii repetate de rezolvare a acestei probleme, comportamentul regimului iranian s-a agravat. Dat fiind că au fost epuizate toate celelalte opțiuni, trebuie să-i sfătuiesc pe toți cetățenii britanico-iranieni să nu se deplaseze în Iran', arată ministrul Hunt.

'Riscurile cu care ei se confruntă includ detenția arbitrară și lipsa accesului la drepturile fundamentale, așa cum am văzut în cazul lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe, despărțită de familia sa începând din 2016', adaugă ministrul, referindu-se la o angajată a Fundației Thomson Reuters, arestată pe aeroport în Iran după ce își vizitase familia.

Femeia a fost condamnată în septembrie 2016 la 5 ani de închisoare pentru participare în 2009 la manifestații antiguvernamentale, ceea ce ea neagă. Londra i-a acordat protecție diplomatică în luna martie.

Ministerul britanic le recomandă, de asemenea, 'prudență' cetățenilor iranieni rezidenți în Regatul Unit care revin în Iran în vizită la părinți sau prieteni, 'în special atunci când guvernul iranian îi poate considera ca având legături personale cu instituții britanice sau cu guvernul britanic'.

Foreign Office precizează că guvernul iranian nu recunoaște dubla cetățenie și că, dacă o persoană cu naționalitate britanică și iraniană este încarcerată în Iran, posibilitățile de a-i fi oferit sprijin consular sunt extrem de limitate.

Avertismentul diplomației britanice intervine într-un context tensionat între Londra și Teheran.

Pe lângă cazul foarte mediatizat al lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe, un altul a avut-o în centrul său pe o angajată iraniană a British Council, identificată drept Aras Amiri, care a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru spionaj. Acest ultim caz a fost calificat miercuri ca 'extrem de șocant' de către premierul britanic Theresa May.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău