Marea Britanie și UE au reluat online negocierile asupra acordului post-Brexit

  • 23 Noiembrie 2020 15:06
Marea Britanie și UE au reluat online negocierile asupra acordului post-Brexit

Marea Britanie și Uniunea Europeană au reluat luni, virtual, negocierile în încercarea de a-și depăși "divergențele fundamentale" și de a ajunge la un acord post-Brexit care ar permite să se evite o situație dureroasă în care nu ar exista nicio înțelegere ('no deal') până la 31 decembrie, relatează AFP, preluat de AGERPRES.

Aceste discuții dificile au fost încetinite joi de un caz de COVID-19 în echipa europeană, care l-a determinat pe negociatorul UE Michel Barnier și pe omologul său britanic David Frost să pună capăt oricărei reuniuni față în față.

"După discuții tehnice în weekend, negocierile continuă online astăzi cu David Frost și cu echipele noastre", a precizat pe Twitter Michel Barnier.

"Timpul este limitat. Rămân divergențe fundamentale, dar continuăm să lucrăm pentru a ajunge la un acord", a adăugat el.

Mai sunt mai puțin de 40 de zile până la 31 decembrie, data la care se va încheia perioada de tranziție post-Brexit după care Regatul Unit - care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie - va înceta să aplice normele europene.

Fără un tratat comercial care să reglementeze relația lor, Londra și Bruxellesul riscă un nou șoc economic, care s-ar adăuga la cel provocat de pandemia de coronavirus.

Cele două părți, care lucrează la un text comun deja avansat, ar trebui în principiu să încheie un acord suficient de rapid până la sfârșitul anului pentru a permite ratificarea sa de către Marea Britanie, dar și de către Parlamentul European.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat vineri că încheierea unui acord post-Brexit ar necesita "încă multă muncă" în ciuda "progreselor" înregistrate în ultimele zile.

Negocierile rămân dificile asupra a trei principale puncte de blocaj: garanțiile cerute de Londra în materie de concurență, accesul statelor din UE la apele britanice bogate în pește și modul de reglementare a diferendelor în viitorul acord.

Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat în mai multe rânduri pregătit de un 'no deal' în cazul în care nu vor exista concesii suficiente din partea UE.

Duminică, salutând "progresele", ministrul britanic de finanțe Rishi Sunak a declarat că Londra "nu trebuie să încerce să ajungă la un acord cu orice preț".

"Ar fi de preferat să ajungem la un acord, deoarece acesta ar ușura lucrurile pe termen scurt. Totuși, impactul cel mai mare asupra economiei nu va fi provocat de aceasta, ci de coronavirus", a avertizat el.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
6
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
6
Tue
1
Wed
-0
Thu
-1
Fri
-2

Curs oficial BNM 25 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2947 0.1026
USD 17.4849 0.0328
RON 4.3687 0.0211
UAH 0.6207 0.0040
RUB 0.2335 -0.0029
Arhivă Radio Chișinău