Marea Britanie și Danemarca își suplimentează ajutorul în bani și arme furnizat Ucrainei

  • 11 August 2022 15:20
Marea Britanie și Danemarca își suplimentează ajutorul în bani și arme furnizat Ucrainei

Marea Britanie și Danemarca își vor suplimenta ajutorul militar și financiar furnizat Ucrainei, au anunțat cele două țări occidentale, ai căror reprezentanți s-au întâlnit joi la Copenhaga cu ministrul apărării ucrainean pentru a discuta despre sprijinul pe termen lung pentru țara est-europeană invadată de Rusia în 24 februarie.

Londra, care a donat deja sisteme de arme avansate Ucrainei și a asigurat instruirea a mii de soldați ucraineni, a anunțat că va trimite mai multe sisteme lansatoare de rachete multiple Kievului.

De asemenea, britanicii vor dona un ''număr semnificativ'' de rachete de precizie ghidate M31A1, care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 50 de mile (aproximativ 80 de kilometri), transmite Agerpres.

''Această ultimă tranșă a sprijinului militar le va permite forțelor armate ale Ucrainei să continue să se apere împotriva agresiunii ruse și utilizării aleatorii a artileriei cu rază lungă de acțiune'', a declarat ministrul apărării britanic Ben Wallace într-un comunicat.

''Sprijinul nostru continuu trimite un mesaj foarte clar: Regatul Unit și comunitatea internațională se opun în continuare acestui război ilegal și vor fi alături, furnizând asistență defensivă militară Ucrainei pentru a o ajuta să se apere contra invaziei lui Putin'', a adăugat Wallace.

Danemarca va suplimenta cu 110 milioane de euro ajutorul financiar pentru Ucraina, a anunțat premierul danez Mette Frederiksen într-o conferință de presă, după reuniunea de la Copenhaga.

''Acesta este un război împotriva valorilor pe care sunt construite Europa și lumea liberă. Astăzi ne reafirmăm angajamentul de a sprijini Ucraina'', a subliniat șefa executivului danez.

Noile măsuri, printre care trimiterea de instructori în Marea Britanie pentru a pregăti soldați ucraineni fără nicio experiență militară sau cu experiență limitată și antrenarea de militari ucraineni pe teritoriul danez, vor duce valoarea totală a asistenței Danemarcei pentru Ucraina la peste 3 miliarde de coroane daneze (415 milioane de euro).

Pe 24 februarie, Rusia a declanșat o agresiune militară nejustificată și neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o ''operațiune militară specială de denazificare'' a țării vecine și de protejare a comunității rusofone din estul Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău