Marea Britanie: Prima dezbatere televizată între candidații la conducerea Partidului Conservator

  • 17 Iunie 2019 08:42
Marea Britanie: Prima dezbatere televizată între candidații la conducerea Partidului Conservator

Pretendenții la succesiunea premierului britanic Theresa May s-au confruntat duminică în privința viziunii asupra Brexitului, într-o primă dezbatere televizată din care a lipsit marele favorit, fostul ministru și primar al Londrei, Boris Johnson, informează AFP, peluat de Agerpres.

Confruntarea, pe alocuri în forță, a pus față în față, timp de 90 de minute, cinci candidați conservatori.

Patru dintre aceștia au dat asigurări că vor încerca să renegocieze acordul de ieșire a Marii Britanii din UE, document ce exclude însă redeschiderea negocierilor.

Ministrul dezvoltării internaționale Rory Stewart a declarat că dorește să mențină acordul de retragere, respins până în prezent de trei ori în parlament, situație care a determinat demisia Theresei May de la conducerea Partidului Conservator. El și-a provocat colegii de partid să își prezinte strategia asupra Brexitului și i-a acuzat de "machism", afirmație salutată cu un ropot de aplauze de publicul din studioul postului Channel 4, care a transmis dezbaterea.

Ministrul afacerilor externe Jeremy Hunt, care a susținut menținerea țării sale în UE înainte de a-și schimba părerea, a adoptat un ton conciliant.

Cu excepția lui Rory Stewart, pentru care o ieșire fără acord ar fi "profund dăunătoare", candidații au afirmat că sunt gata să scoată Regatul Unit din UE fără acord, pe 31 octombrie, termenul propus de Bruxelles.

Fostul ministru pentru Brexit, ultraliberalul Dominic Raab, nu a exclus posibilitatea de a ține parlamentul departe pentru a-i împiedica pe deputați să blocheze o ieșire fără acord. "Sunt singurul candidat care s-a angajat pentru părăsirea UE la sfârșitul lunii octombrie", a susținut Raab.

"Nu voi retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană împotriva voinței parlamentului", i-a dat replica ministrul mediului Michael Gove, susținut de ministrul de interne Sajid Javid. Aceasta din urmă a afirmat că "nu respectați democrația distrugând-o".

Boris Johnson a fost criticat de rivalii săi pentru puținele interviuri acordate și rarele apariții publice. Acesta a anunțat că va participa la următoarea dezbatere televizată, ce va fi transmisă marți de BBC, după al doilea tur de scrutin din cadrul partidului, menit să departajeze candidații.

Deputații conservatori vor elimina candidați într-o serie de voturi până în etapa în care vor rămâne doi pretendenți. În acel moment cei 160.000 de membri ai Partidului Conservator vor desemna învingătorul, care este așteptat să se instaleze în reședința din Downing Street până la sfârșitul lunii iulie. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
16,63
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
25
Mon
27
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău