Marea Britanie: Prima creștere a ratei șomajului de la impunerea restricțiilor
-
15 Septembrie 2020 12:37
Rata șomajului în Marea Britanie a crescut pentru prima dată de când au fost impuse restricții pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), în martie, dar scăderea numărului de angajați a fost mai puțin severă decât previzionau analiștii, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Conform datelor publicate marți de Oficiul Național de Statistică (ONS), în perioada mai-iulie 2020 rata șomajului a urcat la 4,1%, de la 3,9% în perioada aprilie-iunie 2020, în linie cu estimările analiștilor.
Totuși, scăderea numărului de angajați cu 12.000 a fost mult mai redusă față de previziunile analiștilor.
Datele autorităților fiscale din Regatul Unit arată că în perioada martie-august 2020 numărul angajaților pe statele de plată ale companiilor a scăzut cu 695.000, sporind temerile privind un nivel record al șomajului. Analiștii se așteaptă la creșterea numărului de șomeri după ce va expira schema de protejare a locurilor de muncă, la finalul lunii octombrie.
"Aceasta este o perioadă dificilă pentru multe persoane deoarece pandemia continuă să aibă un impact semnificativ asupra locurilor de muncă și condițiilor de viață. De aceea, protejarea locurilor de muncă și sprijinirea oamenilor pentru a reveni în activitate sunt prioritățile mele", a afirmat ministrul de Finanțe, Rishi Sunak.
Numărul locurilor de muncă vacante a urcat cu 434.000 în perioada iunie-august 2020, la aproape jumătate față de nivelul înregistrat înaintea pandemiei.
Luna trecută, Banca Angliei previziona că până la finalul anului rata șomajului va ajunge la 7,5%.
Economia britanică s-a contractat cu un nivel record, 20,4%, în trimestrul doi din 2020, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), conform datelor publicate luna trecută de Oficiul Național de Statistică. Este cel mai sever declin raportat până acum de o economie importantă și este în linie cu estimările analiștilor. Marea Britanie este a șasea economie a lumii.
Sursa:Agerpres