Marea Britanie, PNUD și OMS aprovizionează R.Moldova cu echipamente medicale esențiale în lupta cu noul coronavirus. O donație importantă a fost făcută pentru un spital din Comrat

  • 01 Octombrie 2020 17:06
Marea Britanie, PNUD și OMS aprovizionează R.Moldova cu echipamente medicale esențiale în lupta cu noul coronavirus. O donație importantă a fost făcută pentru un spital din Comrat

Marea Britanie susține răspunsul de urgență la criza COVID-19 pe ambele maluri ale râului Nistru, printr-o contribuție de 160.000 lire sterline, oferită prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Organizația Mondială a Sănătății și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului sunt parteneri în derularea acestei inițiative.

100 pulsoximetre, pentru a determina nivelul de oxigen în sânge a bolnavilor, sunt oferite unităților de terapie intensivă din cadrul instituțiilor medico-sanitare care tratează pacienți cu COVID-19. De asemenea, instituțiile medicale din toată țara vor primi halate și salopete de unică folosință, soluții de igienizare și dezinfectare și termometre fără contact infraroșu.

La 1 octombrie 2020, în Comrat s-a desfășurat o ceremonie de înmânare a donațiilor către spitalul raional „Isaac Gurfinkel”, unul din beneficiarii acestui suport.

„Din primele zile ale pandemiei de coronavirus, lucrătorii medicali din Găgăuzia s-au luptat pentru viețile oamenilor. Autoritățile regionale au întreprins toate măsurile necesare pentru a identifica și  susține instituțiile medicale desemnate pentru  tratamentul COVID-19. Pe parcursul acestei perioade dificile, prietenii și partenerii noștri sunt alături de noi. Astăzi primim echipamente esențiale de protecție oferite generos de Marea Britanie. Suntem foarte recunoscători pentru acest suport”, a declarat Irina Vlah, Guvernatoarea regiunii Gagauz-Yeri.

„În cadrul spitalului nostru, a fost deschis un centru COVID-19, ce poate acorda asistență medicală  simultan până la 73 de persoane. Aici  activează în ture 6 medici, 28 asistente medicale și 23 infirmiere, care examinează pacienții de câteva ori pe zi, ceea ce înseamnă că echipamentul personal de protecție și dezinfectantele se consumă rapid. Anume din aceste considerente, donația de azi este foarte binevenită și va fi de folos real pentru a ne suplini stocurile și pentru a proteja lucrătorii medicali. Suntem recunoscători și mulțumim partenerilor de dezvoltare, care au găsit această oportunitatea de a ne acorda un ajutor în aceste timpuri grele, când toate țările din lume trec printr-o criză profundă cauzată de pandemie”, a menționat Nina Răilean, directoarea Spitalului raional din Comrat.

Steven Mark Fisher, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, a subliniat: „Pandemia de COVID-19 are un impact major asupra vieților și mijloacelor de trai ale oamenilor din întreaga lume. În acest context dificil, solidaritatea și cooperarea internațională sunt vitale. Unii din cei mai de vază oameni de știință din întreaga lume lucrează împreună asupra unor proiecte de elaborarea a vaccinului – în majoritatea cazurilor cu implicarea consorțiilor internaționale. Marea Britanie se află în centrul eforturilor de crearea a unui sistem global de distribuție a vaccinului – Covax – care va asigura disponibilitatea vaccinului pentru toți cei care au nevoie, implicând și unele facilități speciale pentru a asigura accesibilitatea acestuia pentru guvernele din țările cu venituri mici și medii, fiind subvenționat de țările mai bogate”.

„Solidaritatea internațională se manifestă și prin donațiile de echipament personal de protecție din partea țărilor dezvoltare în întreaga lume, aceste contribuții fiind finanțate de contribuabilii acestor țări. Anume pentru a realiza o astfel de donație ne-am adunat azi cu toții la Comrat, unde sunt sigur că va fi apreciată această donație. Aș dori să exprim admirația și respectul din partea Ambasadei Marii Britanii pentru toți lucrării din sectorul sănătății din Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană și de aici din Găgăuzia, unde sunt sigur că această donație va fi utilizată pentru un scop bun, pentru salvarea vieților inocente’’, a mai declarat Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova.

„Este absolut esențial să nu excludem pe nimeni, deoarece această pandemie aprofundează și mai mult inegalitățile deja existente. Cu suportul generos din partea Guvernului Marii Britanii și eforturile a trei agenții ONU – PNUD, OMS și OHCHR – dorim să ne asigurăm că produsele și echipamentele necesare ajung până la profesioniștii medicali care muncesc neobosit pentru a lupta împotriva noului coronavirus. Acest efort face parte din răspunsul ONU Moldova la COVID-19 în țară”, a menționat Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

„Lucrătorii medicali se află  în prima linie a răspunsului național  la COVID-19,  fiind supuși unui risc mai mare de a fi expuși virusului. Oferirea echipamentelor medicale și de protecție individuală va contribui la reducerea riscului cu care se confruntă  lucrătorii medicali în activitatea lor zi de zi și va ajuta la protecția acestora, a pacienților și  persoanelor vulnerabile împotriva coronavirusului”, a menționat Dr. Igor Pokanevych, Reprezentantul OMS și Șeful Biroului  OMS în Republica Moldova.

Cu suportul acordat de Marea Britanie, vor mai fi oferite pachete cu alimente neperisabile, produse igienice și echipament personal de protecție pentru femeile, bărbații și copiii vulnerabili din regiunea transnistreană.

Sistemul ONU din Moldova și partenerii de dezvoltare susțin răspunsul național la pandemie prin intermediul unor activități coordonate cu scopul de a proteja populația, de a spori capacitățile sistemului de sănătate de a răspunde la urgențele de sănătate publică, precum și de a reduce șocurile economice și sociale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău