Marea Britanie | La Belfast, perspectiva Brexitului stârnește îngrijorare

  • 20 Martie 2017 11:29
Marea Britanie | La Belfast, perspectiva Brexitului stârnește îngrijorare

La Ardoyne, bastionul naționalist republican din nordul Belfastului, apropiat de cartierele pro-britanice, un calm fragil domnește de 20 de ani, însă perspectiva Brexitului face să planeze un nor negru, relatează luni AFP.

Pe străzile acestui cartier muncitoresc, zidurile pline de grafitti continuă să omagieze combatanți ai unei gherile care, între 1969 și acordurile de pace din 1998, a curmat viața a circa 3.500 de oameni, dintre care 563 chiar în nordul capitalei nord-irlandeze. Amintind astfel că tensiunile nu au dispărut niciodată de tot, scrie AGERPRES.

Astfel se explică îngrijorarea față de perspectiva ieșirii Marii Britanii din UE, ieșire ce riscă să se traducă prin restabilirea unei frontiere vizibile cu Republica Irlanda în sudul insulei, reanimând tensiuni naționaliste, și să diminueze afluxul de fonduri care au contribuit major la menținerea păcii.

'Procesul nostru de pace a fost, fără pic de îndoială, susținut de finanțările europene', a declarat Alan McBride, liderul Wave Trauma Centre, un ONG pentru ajutorarea victimelor violențelor. 'Ni s-a spus că finanțarea noastră ar urma să fie garantată — cel puțin banii din Europa — până în 2020, însă nu avem nicio certitudine', a explicat el.

Această organizație non-guvernamentală consiliază și oferă ajutor psihologic victimele conflictului dintre susținătorii uniunii cu Marea Britanie și naționaliștii care aspiră la unirea cu Irlanda, dar și pe cei care continuă să fie supuși intimidărilor din partea paramilitarilor.

Și Dublinul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu finanțările din partea UE și a declarat că va încerca să facă presiuni asupra Bruxellesului pentru ca acesta să continue 'politicile de susținere a Irlandei de Nord și a procesului de pace'.

Din 1995, Bruxellesul a contribuit la procesul de pace alocând 1,3 miliarde de euro. Un miliard de euro suplimentari au fost deblocați până în 2020 pentru finanțarea inițiativelor transfrontaliere.

Perspectiva Brexitului a contribuit, de asemenea, la exacerbarea divergențelor dintre cele două principale partide politice ale acestei provincii britanice, obligate cu toate acestea să guverneze împreună: Sinn Fein (naționaliști, de stânga), care a votat împotriva ieșirii din UE, în timp ce DUP (unionist, de dreapta) au votat în favoarea Brexitului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău