Marea Britanie i-a adus un ultim omagiu eroului său centenar care reușit să strângă o sumă record pentru serviciul de sănătate în timpul epidemiei de COVID-19

  • 27 Februarie 18:50
Marea Britanie i-a adus un ultim omagiu eroului său centenar care reușit să strângă o sumă record pentru serviciul de sănătate în timpul epidemiei de COVID-19

Marea Britanie i-a adus sâmbătă un ultim omagiu, cu onoruri militare, eroului său Captain Tom, veteran de război decedat la vârsta de 100 de ani, după ce a reușit să strângă o sumă record pentru serviciul de sănătate în timpul epidemiei de COVID-19, relatează France Presse.

Sicriul lui Tom Moore, învelit în drapelul britanic, pe care erau așezate medaliile primite, a fost purtat la crematoriul din Bedford (centrul Angliei) de șase soldați ai Yorkshire Regiment, care a succedat regimentului în care veteranul a servit în Al Doilea Război Mondial. 

Înainte de începerea ceremoniei, transmisă în direct la televiziune, un avion care a participat în război a survolat locul, sub un soare de primăvară, în timp ce au fost trase trei salve de onoare.

Din cauza lockdown-ului în vigoare, la ceremonie au asistat doar opt membri ai familiei: cele două fiice și soții lor, alături de cei patru nepoți ai lui Moore.

Serviciul funebru a fost deschis cu cântecul înregistrat de Captain Tom împreună cu starul Michael Ball, imnul echipei de fotbal Liverpool FC, 'You'll Never Walk Alone', devenit simbol al întrajutorării în timpul epidemiei.

Tom Moore, care avea 99 de ani când a fost instituit primul lockdown în primăvara trecută, își stabilise inițial obiectivul modest de a strânge 1.000 de lire pentru a ajuta serviciul național de sănătate, copleșit de numărul bolnavilor de COVID-19. Pentru aceasta, el s-a angajat să parcurgă, înainte de a împlini centenarul, de 100 de ori lungimea grădinii sale.

Imaginea veteranului aplecat asupra cadrului său și avansând cu orice preț i-a emoționat pe britanici și le-a întărit sentimentul de recunoștință față de cadrele medicale din prima linie.

În cele din urmă, donațiile au ajuns la aproape 33 milioane de lire, iar Captain Tom a devenit o celebritate. La împlinirea a 100 de ani, a primit onoruri militare și a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a, ieșită special din izolare pentru această ocazie.

Moartea lui Captain Tom în ziua de 2 februarie, la spital, după ce contractase coronavirusul și o pneumonie, a declanșat o avalanșă de omagii, inclusiv din partea reginei, a Casei Albe și a ONU.

Conform dorinței sale, melodia 'My Way' interpretată de Frank Sinatra a închis ceremonia, înainte de ultimul sunet de trompetă, 'The Last Post', urmat de un minut de tăcere.

Mesajele de simpatie au curs cu miile într-o carte de condoleanțe deschisă online de familie, care a rugat publicul să rămână acasă, respectând consemnele oficiale.

Într-o carte pe care a scris-o și din care familia a dezvăluit ultimul capitol, înainte de publicarea pe 2 aprilie, Captain Tom spunea că i se pare 'curios și mai degrabă emoționant' ca decesul său să facă să plângă mai mulți oameni decât cei pe care i-a cunoscut. 'Înainte, funeraliile mele n-ar fi făcut decât un mic anunț în ziarul local', scria el.

Atunci când relaxarea restricțiilor o va permite, cenușa sa va fi depusă în cavoul din Yorkshire al familiei, alături de rămășițele părinților și bunicilor săi.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
13
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:1,54 m/s
Sun
10
Mon
10
Tue
9
Wed
10
Thu
12

Curs oficial BNM 17 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3806 -0.0000
USD 17.8731 -0.0000
RON 4.3416 -0.0000
UAH 0.6392 -0.0000
RUB 0.2325 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău