Marea Britanie: Cine i-ar putea lua locul lui Boris Johnson dacă acesta ar fi destituit

  • 06 Iunie 2022 14:33
Marea Britanie: Cine i-ar putea lua locul lui Boris Johnson dacă acesta ar fi destituit

Premierul britanic Boris Johnson se confruntă cu o moțiune de cenzură luni seară, pe fondul mai multor scandaluri, printre care dezvăluirile privind petrecerile desfășurate la reședința din Downing Street în plin lockdown la nivel național impus de pandemia de COVID-19. Johnson a promis să lupte ca un lider, dar dacă pierde votul de încredere el va fi destituit, ceea ce va însemna că Partidul Conservator va organiza o competiție internă pentru desemnarea unui succesor. Agenția de presă Reuters, citată de Agerpres, îi prezintă succint pe principalii politicieni care i-ar putea lua locul actualului premier britanic:

Liz Truss

Șefa diplomației britanice se află constant în topul încrederii dintre membrii Partidului Conservator. Truss și-a cultivat cu grijă imaginea publică, anul trecut fotografiindu-se într-un tanc, ceea ce a evocat o imagine similară, din 1986, cu prima femeie în funcția de prim-ministru al Regatului Unit, Margaret Thatcher. Politiciana în vârstă de 46 de ani a fost ministru al comerțului internațional în primii doi ani ai mandatului premierului Boris Johnson, iar în 2021 a fost numită negociator-șef cu Uniunea Europeană. Ea și-a exprimat luni sprijinul 100% pentru Johnson și și-a încurajat colegii să îl sprijine pe premier.

Jeremy Hunt

Fost ministru de externe, Hunt (55 de ani) s-a plasat pe poziția secundă la competiția internă din 2019 a Partidului Conservator, după Boris Johnson. El ar oferi un stil de leadership mai serios și mai puțin controversat, după mandatul turbulent al lui Johnson. În ultimii doi ani, el și-a folosit experiența de fost ministru al sănătății pentru a prezida comisia pentru sănătate a Camerei Comunelor. Anterior în acest an, el a spus că ambiția sa de a deveni prim-ministru încă ''nu s-a șters complet''.

Rishi Sunak

Actualul ministru al finanțelor a fost până anul trecut favoritul la succesiunea lui Boris Johnson. Sunak a fost lăudat pentru pachetul de redresare economică în timpul pandemiei de COVID-19, printre care un program de păstrare a locurilor de muncă care a prevenit șomajul masiv ce ar fi costat 410 miliarde lire (514 miliarde dolari). Totuși, el a fost criticat pentru că nu a furnizat suficient sprijin gospodăriilor britanice și a primit o amendă pentru încălcarea restricțiilor din timpul lockdown-ului legate de coronavirus. Rishi Sunak a declarat luni că îl susține pe premierul Boris Johnson.

Nadhim Zahawi

În prezent ministru al educației, Nadhim Zahawi s-a remarcat în timpul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Regatul Unit reușind să înregistreze una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume. Povestea personală a lui Zahawi, fost refugiat irakian ajuns în Marea Britanie când era copil, îl deosebește de ceilalți politicieni conservatori cu șanse la șefia partidului. Este unul dintre co-fondatorii YouGov, companie specializată în studii sociale, înainte de a intra în parlament în 2010. Săptămâna trecută, el a declarat că ar fi un ''privilegiu'' dacă ar deveni prim-ministru.

Penny Mordaunt

Fost ministru al apărării și susținătoare ferventă a Brexit-ului, Penny Mordaunt a fost destituită de Boris Johnson când acesta a devenit prim-ministru, după ce ea îl sprijinise pe Jeremy Hunt la competiția internă din 2019 din Partidul Conservator. Ea a calificat drept ''rușinoase'' petrecerile organizate în plin lockdown în Downing Street, iar luna trecută a declarat că alegătorii britanici doresc să vadă ''profesionalism și competență'' din partea guvernului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău