Marea Britanie | Ce soluție a identificat Guvernul pentru îngrijirea vârstnicilor în contextul îmbătrânirii populației

  • 26 Octombrie 2019 18:20
Marea Britanie | Ce soluție a identificat Guvernul pentru îngrijirea vârstnicilor în contextul îmbătrânirii populației

În contextul îmbătrânirii populației și a provocării reprezentată de îngrijirea unui număr mai mare de persoane vârstnice, Guvernul Marii Britanii a anunțat sâmbătă că roboții concepuți pentru a oferi astfel de servicii ar putea fi soluția pentru asistență socială suplimentară, relatează Xinhua, potrivit Agerpres.

Guvernul britanic a lansat sâmbătă un fond de investiții în valoare de 44 de milioane de dolari pentru dezvoltarea roboților capabili să ofere sprijin și servicii de îngrijire.

Potrivit estimărilor, până în anul 2040 una din șapte persoane din Marea Britanie va avea peste 75 de ani.

Așa-numiții roboți pentru îngrijire ar putea oferi în viitor sprijin suplimentar sectorului de asistență socială în beneficiul persoanelor care au cea mai mare nevoie, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Noul fond va fi cel mai mare program de cercetare din Marea Britanie dedicat în totalitate creării de sisteme autonome și sigure pentru utilizarea publică, investițiile putând contribui la conceperea unor roboți care să îndeplinească sarcini precum ajutarea unei persoane vârstnice să se ridice după ce a căzut și să cheme ajutor, să livreze mâncare la ora mesei și chiar să se asigure că aceste persoane își administrează medicamentele la ora corectă.

"În prezent, sistemele autonome sunt construite în diverse industrii pentru a rezolva provocările, dar pentru a fi utilizate de către persoane trebuie să fie proiectate pentru a fi de încredere, să ofere siguranța datelor și să aibă un set clar de reguli pentru a lua decizii eficiente", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Guvernul britanic a investit anterior într-un proiect cu sediul în Bristol, care a dezvoltat deja un prototip de robot numit CHIRON.

CHIRON este proiectat să le ofere vârstnicilor mai multă mobilitate și să îi ajute în cazul altor deficiențe asociate îmbătrânirii. Robotul ar putea în cele din urmă să ducă la îndeplinire și alte sarcini, spre exemplu să îi aducă unui pacient o tavă cu mâncare sau băutură sau să ajute persoanele cu probleme de mobilitate să se ridice de pe scaun.

În ultima fază a proiectului Bristol Robotics, oamenii de știință trebuie să se asigure că acești roboți sunt siguri pentru utilizatori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău