Marea Britanie anunță livrarea iminentă a unor lansatoare multiple de rachete către Ucraina

  • 15 Iunie 2022 16:10
Marea Britanie anunță livrarea iminentă a unor lansatoare multiple de rachete către Ucraina

Marea Britanie a anunțat miercuri livrarea ''iminentă'' a unor lansatoare multiple de rachete către Ucraina, care cere Occidentului acest tip de armament pentru a putea lovi în special artileria rusă care o copleșește numeric pe cea ucraineană în confruntările din estul Ucrainei, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Urmând exemplul Statelor Unite, Londra a transmis pe 6 iunie că va furniza la rândul ei Ucrainei astfel de sisteme MLRS, care au o rază de acțiune și o precizie superioare artileriei ruse.

''Cred că livrarea lor este iminentă, și vor urma de asemenea munițiile'', a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, la o conferință de presă la Oslo.

Guvernul de la Kiev, ale cărui trupe sunt în dificultate în fața trupelor ruse în estul Ucrainei, cere insistent Occidentului să-i furnizeze mai mult armament greu. Vice-ministrul ucrainean al apărării, Anna Maliar, a deplâns marți că țara sa a primit numai 10% din armele de care are nevoie.

În plus față de lansatoarele multiple de rachete, ministrul Wallace a menționat că Londra examinează și oferirea către Ucraina a unor rachete anti-navă Harpoon, complementare celor deja promise de Danemarca și Olanda.

La aceeași conferință de presă, omologul său norvegian Bjorn Arild Gram a declarat că țara sa are în vedere la rândul ei noi donații de armament către Ucraina, în plus față de cele 22 de obuziere M-109, cele circa o sută de rachete antiaeriene Mistral și cele aproximativ 4.000 de arme antitanc M72 deja furnizate.

Aceste declarații au fost făcute înaintea unei reuniuni la care ''aproape 50 de țări'', conform ambasadorului american la NATO, examinează ajutorul militar pe care îl vor oferi în continuare Ucrainei, reuniune condusă de secretarul american al apărării Lloyd Austin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău