Marea Britanie | Agenția de supraveghere a comunicaților adoptă „inteligența artificială” pentru „o nouă securitate națională”

  • 25 Februarie 2021 11:07
Marea Britanie | Agenția de supraveghere a comunicaților adoptă „inteligența artificială” pentru „o nouă securitate națională”

Agenția britanică de supraveghere a comunicațiilor GCHQ face public faptul că adoptă din plin revoluția inteligenței artificiale (IA) pentru a identifica pattern-uri în uriașele cantități de date globale spre a contracara dezinformările ostile și a-i prinde pe abuzatorii de copii, notează joi Reuters, potrivit Agerpres.

Centrul de Comunicații al Guvernului britanic (GCHQ) - echivalentul Agenției pentru Securitate Națională (NSA) a SUA, care monitorizează comunicațiile electronice externe - a publicat joi un raport intitulat 'Pioneering a New National Security: The Ethics of AI' (Pionieratul unei noi securități naționale: Etica IA'), în care confirmă faptul că utilizează din plin această tehnologie.

'IA va fi o problemă critică pentru securitatea noastră națională în secolul al XXI-lea', se spune în raport.

'IA, la fel ca multe tehnologii, oferă mari promisiuni pentru societate, prosperitate și securitate. Impactul său asupra GCHQ este la fel de profund', a afirmat Jeremy Fleming, directorul agenției.

Inteligența artificială, care își găsește începuturile în munca matematicianului britanic Alan Turing în anii 1930, le permite computerelor moderne să învețe să cearnă date pentru a identifica indicii care pot scăpa creierului uman despre spioni și infractori.

GCHQ, unde Turing a descifrat codul mașinilor Enigma ale Germaniei în Al Doilea Război Mondial, spune că progresele în ce privește puterea de calcul și dublarea cantității de date la nivel mondial la fiecare doi ani înseamnă că va adopta pe deplin inteligența artificială pentru a demasca spioni și a identifica atacuri cibernetice.

Cele mai mari agenții de spionaj din Statele Unite, China, Rusia și Europa se află într-o cursă pentru a adopta puterea revoluției tehnologice spre a-și crește capabilitățile defensive și ofensive în domeniul cibernetic.

Chiar dacă AI nu este încă în etapa science-fiction de a concura cu oamenii pentru a genera idei revoluționare cum este AI însăși, software-ul computerelor poate identifica în secunde pattern-uri pentru care minții umane i-ar fi necesare sute de ani.

GCHQ utilizează forme de bază de inteligență artificială precum tehnologia de traducere de mai mulți ani, însă acum accelerează folosirea sa, parțial ca răspuns la utilizarea IA de către state ostile, parțial datorită exploziei datelor care o face eficientă.

State ostile au folosit instrumente de IA în încercarea de a submina societăți libere prin propagarea de dezinformări, spune GCHQ, care va utiliza IA pentru a contracara astfel de rețele.

În mod similar, IA ar putea fi folosită împotriva crimei organizate sau a abuzatorilor de copii, pentru a le identifica rețelele sau labirintul de tranzacții financiare complexe.

În domeniul 'cyber intelligence', Belfer Center de la Harvard Kennedy School plasează SUA pe primul loc în lume, urmate de Marea Britanie, China și Israel.

'Ne putem aștepta la dezvoltarea de noi tehnici computaționale, biologie sintetică și alte tehnologii emergente în următorii câțiva ani', menționează GCHQ în raport.

'Fiecare nouă evoluție ajută economia și societatea noastre să devină mai puternice și oferă oportunități de a ne menține în siguranță, dar are și potențialul de a fi utilizată abuziv de către cei care încearcă să ne aducă prejudicii', mai arată documentul citat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău