Marea Britanie adaugă pe lista de sancțiuni alte 350 de persoane și entități din Rusia

  • 15 Martie 2022 17:21
Marea Britanie adaugă pe lista de sancțiuni alte 350 de persoane și entități din Rusia

Guvernul britanic a anunțat marți că un număr suplimentar de 350 de persoane și entități din Rusia sunt vizate de sancțiunile adoptate împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, relatează DPA.

Extinderea listei aduce Marea Britanie în linie cu sancțiunile anunțate deja de Uniunea Europeană.

Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că salută sancțiunile occidentale, dar că ele "nu sunt suficiente" pentru a pune capăt agresiunii Rusiei, cerând un embargou comercial total, scrie Agerpres.

Premierul britanic Boris Johnson, care a găzduit o reuniune a statelor din cadrul Joint Expeditionary Force la Londra, la care a participat și Zelenski prin videoconferință, a spus că înțelege apelul președintelui ucrainean la înăsprirea sancțiunilor, inclusiv în privința băncilor și a sistemului de plăți SWIFT.

Alte sancțiuni economice generale au fost anunțate de asemenea marți, fiind interzis exportul de produse de lux spre Rusia și majorate tarifele de import pentru sute de bunuri, inclusiv vodcă.

Guvernul britanic a spus că vodca rusească se numără printre bunurile în valoare de circa 900 de milioane de lire sterline (1,07 miliarde de euro) afectate de o creștere a tarifului cu 35%.

Interdicția de export ar urma să afecteze accesul Rusiei la vehicule, îmbrăcăminte și opere de artă de lux din Marea Britanie, ca parte a unei acțiuni coordonate a statelor din G7.

Departamentul pentru Comerț Internațional a transmis că interdicția de export "va garanta că oligarhii și alți membri ai elitei, care au devenit bogați în timpul domniei președintelui Putin și sprijină invazia ilegală, nu vor avea acces la bunuri de lux".

Printre cele mai recente sancțiuni se numără și măsura de a interzice accesul Rusiei și Belarusului la tarifele prevăzute de statutul comercial al națiunii celei mai favorizate pentru sute dintre exporturile lor, ambele țări rămânând fără beneficii cheie date de apartenența la Organizația Mondială a Comerțului.

Marea Britanie a mai anunțat că va tăia toate instrumentele financiare pentru export susținute de guvern pentru Rusia și Belarus, ceea ce înseamnă că nu va mai emite noi garanții, împrumuturi și asigurări pentru exporturi spre cele două țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,63 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău