Marea Britanie a vândut României două nave „vânător de mine” capabile să elimine mine rusești: Prin acordul cu România, contribuim la securitatea în Marea Neagră

  • 01 Octombrie 2023 15:32
Marea Britanie a vândut României două nave „vânător de mine” capabile să elimine mine rusești: Prin acordul cu România, contribuim la securitatea în Marea Neagră

Navele HMS Blyth și HMS Pembroke ale Forțelor Navale Britanice, care au patrulat pe mare ca nave contra minelor (MCMV) din clasa Sandown, au fost vândute României, informează navalnews.com, citând un comunicat al Departamentului apărării de la Londra, subliniind că prima navă a fost scoasă din uz în 2021, în timp ce cea de-a doua va fi retrasă la începutul anului viitor, scrie caleaeuropeana.ro.

Acționând în numele secretarului Apărării, Grant Shapps, cele două au fost vândute de către Autoritatea de vânzare a echipamentelor de apărare (DESA), care se ocupă de vânzarea vehiculelor, navelor și echipamentelor care nu mai sunt necesare pentru forțele armate britanice.

În numele Comandamentului Marinei Militare, echipa Ships Support din cadrul Defence Equipment and Support (DE&S) a lucrat cu Babcock pentru a recondiționa vânătoarele de mine înainte de a fi transferate noilor proprietari.

Marina Regală va oferi pregătire individuală pentru operatori și mentenanță prin intermediul programului de pregătire internațională în domeniul apărării (IDT) și pregătire colectivă prin intermediul programului de pregătire operațională pe mare a flotei (FOST), arată sursa citată.

“Având în vedere climatul geopolitic actual, relația Regatului Unit cu aliații săi din NATO este mai importantă ca niciodată. Acest acord cu România este cea mai recentă relație strategică pe care am consolidat-o, oferind marinei lor o nouă capacitate și, în mod crucial, aducând o contribuție reală la securitatea în regiunea Mării Negre”, a declarat James Cartlidge, ministrul pentru achiziții publice în domeniul apărării.

Fostele nave din clasa Sandown au o lungime de 52,5 m, cântăresc 485 de tone și au o rază de acțiune de peste 2.500 de mile nautice fără realimentare.

Acestea folosesc sonare de înaltă definiție pentru a cerceta fundul mărilor din întreaga lume în căutarea minelor și a explozibililor pierduți, care sunt apoi distruse în siguranță de echipele de scafandri de deminare ale navei sau de sistemul de eliminare a minelor ATLAS Seafox.

De asemenea, au colaborat îndeaproape cu partenerii regionali și de coaliție pentru a menține securitatea căilor maritime de comunicații, esențiale pentru transportul maritim internațional și pentru economia globală.

HMS Blyth a fost una dintre cele patru nave de vânătoare de mine ale Marinei staționate permanent în Golf. De asemenea, a fost desfășurată în Marea Baltică și pentru sarcini interne.

Unul dintre cele mai notabile succese ale HMS Pembroke a fost descoperirea și eliminarea în siguranță a unei mine rusești din Primul Război Mondial. Un vehicul subacvatic cu telecomandă a fost folosit pentru a identifica dispozitivul în largul coastei Lituaniei înainte de a fi eliminat în siguranță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău