Marea Britanie a semnat cu Japonia primul mare acord comercial post-Brexit

  • 23 Octombrie 2020 14:16
Marea Britanie a semnat cu Japonia primul mare acord comercial post-Brexit

Marea Britanie și Japonia au semnat vineri, la Tokyo, un acord comercial bilateral, primul mare tratat de acest fel post-Brexit pentru Londra, într-un moment în care aceasta poartă negocieri dificile cu Uniunea Europeană, transmit AFP și Reuters.

Acordul, anunțat la 11 septembrie de guvernul britanic, reproduce în mare parte tratatul UE-Japonia existent, care nu i se va mai aplica Regatului Unit începând de la 1 ianuarie.

Textul a fost prezentat de Londra drept un mijloc de a crește schimburile comerciale cu Japonia cu 15,2 miliarde de lire sterline (16,8 miliarde de euro).

El va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, pentru a coincide cu încheierea perioadei de tranziție convenite cu Uniunii Europene după ieșirea oficială din blocul comunitar (31 ianuarie 2020).

Potrivit Londrei, acordul le va permite firmelor britanice să evite taxele vamale la 99% din exporturile lor către Japonia.

Principalele beneficiare vor fi industria, sectoarele agroalimentar și tehnologic.

Acordul a fost semnat, în cursul unei scurte ceremonii la Tokyo, în prezența ministrului britanic pentru comerțul internațional, Liz Truss, și a șefului diplomației nipone, Toshimitsu Motegi.

„Acesta este primul acord de liber schimb de când Regatul Unit a redevenit o națiune independentă pe plan comercial”, a declarat Liz Truss, scrie Agerpres.

Textul mai trebuie ratificat de parlamentul japonez până la sfârșitul anului pentru a intra în vigoare.

Anul trecut, schimburile comerciale bilaterale au reprezentat peste 30 miliarde de lire sterline, potrivit guvernului britanic, o cifră mult sub nivelul comerțului dintre Londra și UE (aproape 700 miliarde de lire în 2019).

Într-un comunicat publicat înaintea semnării, Londra a ținut să sublinieze, în mod evident din rațiuni de politică internă, avantajele acordului cu Tokyo, „croite pentru cetățenii și oamenii de afaceri britanici”, în raport cu aranjamentele din trecut cu UE. Totodată, el securizează câștiguri majore ‚care ar fi fost imposibile în condițiile apartenenței la UE”, a mai insistat Londra.

În fine, acordul deschide calea pentru „relații mai strânse” cu cele 11 state semnatare ale tratatului comercial transpacific (CPTPP), din care, pe lângă Japonia, mai fac parte Canada, Australia, Brunei, Chile, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore și Vietnam. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
28
Wed
29
Thu
22
Fri
25
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău