Marea Britanie a depășit pragul de 15 milioane de persoane vaccinate împotriva COVID-19

  • 14 Februarie 2021 18:59
Marea Britanie a depășit pragul de 15 milioane de persoane vaccinate împotriva COVID-19

Marea Britanie a depășit pragul de 15 milioane de persoane vaccinate împotriva COVID-19, astfel că guvernul și-a îndeplinit obiectivul de a vaccina cele mai vulnerabile categorii până la mijlocul lunii februarie, au anunțat duminică premierul Boris Johnson și ministrul Sănătății, Matt Hancock, relatează AFP și Reuters.

"Astăzi am atins o bornă importantă în programul național de vaccinare al Marii Britanii", a scris prim-ministrul pe Twitter.

"O veste fantastică: peste 15 milioane de persoane au primit până acum prima doză de vaccin împotriva COVID-19", a postat pe aceeași rețea de socializare și ministrul Sănătății.

"Însă nimeni nu se culcă pe lauri. Încă mai avem un drum lung de parcurs și vor mai exista obstacole cu siguranță. Dar, pe baza a ceea ce am reușit deja, știu că putem înainta cu mare încredere", a mai declarat Boris Johnson.

Criticat în mai multe rânduri pentru lentoare și ezitare, premierul britanic reușește astfel să îndeplinească obiectivul ca până la această dată să fie vaccinate patru categorii prioritare.

Aceste categorii sunt persoanele de peste 70 de ani, îngrijitorii din prima linie, angajații și persoanele internate în centrele de vârstnici și cei mai vulnerabili pacienți, ceea ce înseamnă 15 milioane de persoane, dintr-o populație totală de 66 de milioane.

Anunțul cu îndeplinirea obiectivului survine cu o săptămână înainte de prezentarea "foii de parcurs" a guvernului, așteptată la 22 februarie, în vederea ieșirii treptate din 'lockdown' - al treilea din Marea Britanie -, introdus de la începutul anului în contextul apariției unei tulpini mai contagioase a virusului, care a dus la o explozie a epidemiei.

Guvernul speră să poată redeschide școlile de la 8 martie și să relaxeze anumite restricții, pentru a permite, de exemplu, întâlnirile între două persoane din familii diferite în exterior.

Marea Britanie, cea mai afectată țară din Europa, cu 117.000 de morți, începe de luni o nouă etapă a campaniei de vaccinare, care se va extinde la persoanele între 65 și 69 de ani.

Pentru a combate importul de noi tulpini ale virusului, tot luni va intra în vigoare și sistemul de carantină obligatorie în hotel pentru cetățenii britanici sau irlandezi care vin din 33 de țări de risc, de unde sosirile non-rezidenților sunt interzise.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău