Mare Nostrum, organizație ecologistică | Plasticul este pe locul 1 la categoria deșeuri pe plaje la începutul acestui sezon estival

  • 30 Mai 2019 19:08
Mare Nostrum, organizație ecologistică | Plasticul este pe locul 1 la categoria deșeuri pe plaje la începutul acestui sezon estival

Plajele de pe litoralul românesc sunt sufocate de deșeuri de la începerea sezonului estival, cel mai frecvent fiind întâlnite reziduurile de material polimeric artificial (varietăți de plastic), iar cel mai murdar sector de plajă este identificat la Eforie, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de organizația ecologistă Mare Nostrum.

Potrivit sursei citate, în urma monitorizărilor de mediu efectuate pe diferite sectoare de plajă în cadrul proiectului proiectului ANEMONE, derulat cu fonduri UE, în sesiunea din luna aprilie a. c au fost identificate și eliminate 12.518 deșeuri, cu 200 mai mult decât în aprilie 2018.

"În urma sesiunii din aprilie 2019 au fost eliminate 95 kg deșeuri, inclusiv resturi de materiale de construcție, cel mai murdar sector de plajă fiind în Eforie, iar cel mai întâlnit tip de deșeu, materialul polimeric artificial/diverse varietăți din plastic. Mare Nostrum monitorizează opt sectoare de plajă cu suprafața totală de 48.035 m2, adică 1,57% din totalul suprafețelor de plajă turistică de pe litoralul românesc, la Eforie fiind cel mai murdar perimetru (3.889 elemente), urmat de Mamaia Nord și Năvodari, iar cel mai curat a fost la Corbu (267 elemente identificate)", se arată în comunicatul de presă.

Ecologiștii mai precizează că din punct de vedere al categoriilor de deșeuri, materialul polimeric artificial este predominant, reprezentând 56% din totalul elementelor identificate. Pe locul doi se clasează elementele din metal, iar pe locul trei cele din categoria sticlei/ceramicii.

"Cele mai multe elemente inventariate au fost mucurile de țigară (1.860 bucăți), cele mai multe fiind pe sectorul din Constanța, dar locuri fruntașe ocupă și piesele din plastic mai mari de 2,5 cm, pungile din plastic, precum și ambalajele de plastic. Din nefericire, și în această sesiune au fost inventariate scutece, ace și seringi utilizate, alături de blistere pentru medicamente, deșeuri ce reprezintă un pericol atât pentru oameni, cât și pentru fauna marină și costieră", mai menționează comunicatul Mare Nostrum.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău