MApN român: Paradă militară de Ziua Națională la București. Vor defila și soldații Armatei Naționale a R. Moldova

  • 29 Noiembrie 2023 07:50
MApN român: Paradă militară de Ziua Națională la București. Vor defila și soldații Armatei Naționale a R. Moldova

Ministerul Apărării Naționale organizează vineri, cu prilejul Zilei Naționale a României, mai multe evenimente în București și Alba Iulia, printre care parada militară națională din Piața Arcului de Triumf, relatează Agerpres. În blocul de

"Cu prilejul Zilei Naționale a României, Ministerul Apărării Naționale organizează în municipiul București, vineri, 1 decembrie, începând cu ora 9,00, o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I, în memoria eroilor români care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă, pentru împlinirea idealurilor naționale. La Parada Militară Națională care va avea loc vineri, începând cu ora 11,00, în Piața Arcului de Triumf din București, participă peste 2.400 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor. Totodată, în blocul de paradă vor defila aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României", se arată într-un comunicat de presă remis marți AGERPRES de MApN.

Potrivit sursei citate, dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 130 mijloace tehnice, iar dispozitivul aerian cuprinde 40 de aeronave militare românești, dintre care 23 de echipamente militare terestre și aeriene sunt ale militarilor străini participanți.

"După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piața Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziționale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14,00. La Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I' din București va fi vernisată vineri, de la ora 13,00, Expoziția 'Tricolorul - simbol identitar al unității românilor în costumul popular'. Organizarea expoziției se circumscrie celebrării a două evenimente importante - Ziua Națională a României și împlinirea a 100 de ani de la fondarea Muzeului Militar Național de către Regele Ferdinand I, la 18 decembrie 1923. Evenimentele din București se încheie vineri, de la ora 19,00, cu retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă 'Mihai Viteazul', pe traseul Palatul Cercului Militar Național - Calea Victoriei - Palatul Parlamentului - Palatul Cotroceni - sediul brigăzii", mai spune MApN.

Sărbătorirea celor 105 de ani de la Marea Unire a provinciilor românești într-un singur stat este onorată de militarii români prin ceremonii și defilări cu personal și tehnică militară în garnizoanele din țară în care sunt dislocate mari unități și unități militare. Totodată, Drapelul național va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor maritime și fluviale se va ridica Marele Pavoaz, precizează comunicatul.

"În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 14,00, la Monumentul 'Marii Uniri' vor fi depuse coroane și jerbe de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 15,00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 1.000 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Administrația Națională a Penitenciarelor, specialiști de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Filiala Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice terestre și aeronave militare. Din dispozitivul de defilare vor face parte militari și tehnică de luptă din Polonia și Franța, care își desfășoară activitatea în țara noastră, în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Grupului de luptă al NATO de la Cincu", arată MApN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău