MApN de la București demontează falsul potrivit căruia avioane F-16 ucrainene au decolat din România și au făcut zboruri de probă spre Odesa

  • 13 Iunie 12:02
MApN de la București demontează falsul potrivit căruia avioane F-16 ucrainene au decolat din România și au făcut zboruri de probă spre Odesa

InfoRadar, o platformă prin care MApN participă activ la combaterea dezinformărilor, semnalează o știre falsă apărută pe canalul pro-Kremlin Rybar de pe serviciul de mesagerie Telegram, conform căreia analiștii militari ruși susțin că „au fost deja efectuate de mai multe ori zboruri de probă, în direcția regiunii Odesa – Insula Șerpilor, cu aeronave F-16 transferate Ucrainei de țări din NATO, de la baza aeriană Fetești, unde piloții ucraineni sunt antrenați”. Aceeași sursă pro-Kremlin transmite „oficial” că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele de luptă F-16 transferate Ucrainei pentru a lovi Rusia.

Așa-zisele „informații oficiale” transmise de canalul pro-Kremlin Rybar sunt false. Aeronavele F-16 transferate din Regatul Țărilor de Jos în Baza 86 Aeriană Borcea sunt folosite pentru pregătirea piloților la Centrul de Instruire F-16 inaugurat în luna noiembrie 2023, unde sunt instruiți în prezent piloți militari români, nu ucraineni. Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center - EFTC) de la Fetești a fost inaugurat în data de 13 noiembrie 2023, transmite DefenseRomânia.

În prezent, la Centrul European de Instruire F-16 sunt instruiți doar piloți români. În marja Summitului NATO de la Vilnius din 11 iulie 2023, România și-a manifestat intenția de a instrui piloți străini după îndeplinirea tuturor condițiilor necesare.  

Așadar, aeronavele F-16 transferate de Forțele Aeriene Olandeze la centrul de la Fetești sunt utilizate doar în procesul de pregătire și instruire a piloților de F-16 – încă o dată, doar români, la acest moment, și nu pentru executarea unor misiuni de luptă.

Menționăm că nu este pentru prima dată când pe canalele rusești de comunicare sunt publicate informații false privind aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. O informație falsă similară celei vehiculată recent pe canalele de dezinformare rusești a fost combătută în ianuarie 2024 pe platforma InfoRadar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:4,12 m/s
Mon
23
Tue
21
Wed
21
Thu
23
Fri
25
Arhivă Radio Chișinău