Maorii cer schimbarea numelui Noii Zeelande în Aotearoa

  • 14 Septembrie 2021 10:14
Maorii cer schimbarea numelui Noii Zeelande în Aotearoa

Un partid politic din Noua Zeelandă a lansat, marți, o petiție pentru a schimba oficial numele țării în Aotearoa. Formațiunea Te Pati Maori își propune și ca până în 2026 toate comunele, orașele și piețele să-și redobândească numele în limba maori, relatează The Guardian, citat de DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, Aotearoa, care se traduce prin "ținutul lungului nor alb", este o denumire frecvent folosită pentru Noua Zeelandă, dar are o istorie controversată și se crede că a fost folosit inițial doar pentru North Island, una din cele două principale insule ale Noii Zeelande, și nu pentru întreaga țară.

De asemenea, partidul Te Pati Maori vrea ca până în 2026 toate comunele, orașele și piețele să-și redobândească numele în limba maori, au precizat într-o declarație liderii partidului, Rawiri Waititi și Debbie Ngarewa-Packer.

"Este timpul ca Te Reo Maori să-și reia locul binemeritat ca prima limbă oficială a acestei țări. Suntem un stat polinezian, suntem Aotearoa", a spus Waititi.

"Tangata whenua (indigenii) sunt sătui ca numele noastre ancestrale să fie maltratate și ignorate. Suntem în secolul XXI, acest lucru trebuie să se schimbe", a adăugat el.

Ngarewa-Packer a notat că schimbările de nume și "impunerea unei agende coloniale în sistemul de educație" au făcut ca nivelul de fluență în limba maori să se prăbușească de la 90% în 1910 la 26% în 1950. În prezent, această rată este de circa 20%.

"Schimbarea numelui țării poate contribui la restaurarea statutului limbii noastre", a adăugat Debbie Ngarewa-Packer, unul dintre liderii partidului.

Multe companii și departamente guvernamentale din Noua Zeelandă folosesc deja numele Aotearoa, inclusiv în cazul pașapoartelor.

Te Reo Maori a devenit una din limbile oficiale ale Noii Zeelande în iulie 1987.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău