Mănușile medicale nu sunt necesare pentru administrarea vaccinurilor anti-COVID-19, potrivit OMS

  • 01 Februarie 2022 17:15
Mănușile medicale nu sunt necesare pentru administrarea vaccinurilor anti-COVID-19, potrivit OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a semnalat marți că persoanele care administrează vaccinurile anti-COVID-19 nu au nevoie de mănuși medicale de unică folosință, ceea ce ar permite reducerea cantității uriașe de deșeuri sanitare pe care le-a generat pandemia și care, în majoritatea țărilor, nu sunt tratate în mod adecvat, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Recomandările OMS privind campaniile de imunizare împotriva COVID-19 au semnalat deja că mănușile medicale nu sunt necesare, deși acestea continuă să fi utilizate în numeroase țări, la fel ca și combinezoanele de protecție, care, de asemenea, nu sunt necesare.

Deșeurile provenite din centrele sanitare s-au înmulțit de zece ori după pandemie, a declarat experta OMS Maggie Montgomery, principala autoare a raportului publicat marți de această organizație privind cantitatea de deșeuri provocată de pandemia de COVI-19.

Mănușile de unică folosință reprezintă un volum mai mare de deșeuri decât cel al măștilor sanitare în totalul echipamentelor folosite la vaccinare, în condițiile în care până în prezent au fost administrate peste 10,1 miliarde doze de vaccinuri anti-COVID-19.

Potrivit expertei OMS, renunțarea la mănușile de unică folosință ar reduce considerabil cantitatea de deșeuri generată de pandemie, mai ales că se estimează că "ele nu reprezintă un element esențial" pentru a evita contagierea, care se produce prin particulele fine invizibile în aer.

Utilizarea mănușilor este recomandată atunci când există riscul de contagiere cu fluide corporale, a precizat Maggie Montgomery.

Potrivit datelor oficiale, 80% din deșeurile generate de un centru medical nu reprezintă o sursă de infecție, însă dacă aceste deșeuri nu sunt separate, ele pot duce la contaminarea întregii cantități.

Doar măștile produse în 2020 reprezintă 6 milioane de tone suplimentare de deșeuri, a avertizat experta OMS.

Printre recomandările formulate de OMS se numără articolele care pot fi reutilizate în mod sigur, precum măștile reutilizabile cu mai multe straturi, capabile să rețină și cele mai fine particule.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău