Manuel Valls: Atentatele de la Paris au fost plănuite și organizate din Siria

  • 17 Noiembrie 2015 08:51
Manuel Valls: Atentatele de la Paris au fost plănuite și organizate din Siria

Atentatele teroriste de la Paris au fost plănuite și organizate din Siria, a declarat premierul francez Manuel Valls, citat de BBC.

Potrivit oficialului atacuri similare ar urma să mai fie organizate pe teritoriul Franței dar și în alte state europene. Autoritățile franceze au reușit să identifice până acum 7 dintre autorii atacurilor teroriste din Paris în care 129 de persoane au murit și peste 350 au fost rănite.

Franța marchează astăzi a doua zi de doliu național după atacurile sângeroase de săptămâna trecută, soldate cu sute de moți și răniți.  Un minut de reculegere a fost ținut astăzi în memoria victimelor. Mii de polițiști francezi patrulează pe străzile Parisului, iar autoritățile au menținut controlul la graniță.

În această dimineață poliția franceză a efectuat descinderi la peste 150 de adrese de pe teritoriul Franței (Grenoble, Toulouse, Lyon) dar și în Bruxelles, Belgia și au arestat 23 de persoane, în mare parte rude ale atacatorilor.

Potrivit autorităților franceze, teroriștii, care aveau vârsta cuprinsă între 20 și 31 de ani, și-au pierdut viața, majoritatea după ce și-au detonat centuri explosive. Doar unul dintre ei, se presupune că ar fi de origine siriană, restul ar fi avut cetățenia unor state europene.

Ca răspuns la atentate, revendicate de Statul Islamic, duminică zece avioane de luptă franceze au lansat 20 de bombe asupra Raqa, fieful organizației Statul Islamic în estul Siriei, unde au distrus un post de comandă și o tabăra de antrenament, potrivit  Ministerul Apărării de la Paris.

Amintim că vineri seara la interval de câteva minute o serie de atacuri au avut loc în diferite locații din Paris. Primul atac a avut loc în apropiere de Stade de France, la ora în care se disputa amicalul între Franța și Germania și în tribunele căreia se afla președintele francez dar și șeful diplomației germane.

Astăzi  autoritățile franceze au declarat că intenția atacatorului a fost să detoneze bomba în incinta arenei. Au urmat mai apoi atacuri asupra mai multor baruri dar și restaurante. Cele mai multe persoane și-au pierdut viața într-o sală de concerte unde 3 atacatori au pătruns și au început să împuște oameni la întâmplare. Unul a fost împușcat mortal de forțele de securitate, ceilalți au murit după ce și-au detonat centurile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău