Manifestații în Kazahstan: Protestatari kazahi bătuți și torturați după revolte (HRW)

  • 02 Februarie 2022 15:20
Manifestații în Kazahstan: Protestatari kazahi bătuți și torturați după revolte (HRW)

Forțele de securitate kazahe - care au reprimat revoltele ce au zguduit luna trecută Kazahstanul, îndeosebi capitala economică Almatî - au arestat în mod arbitrar manifestanți pașnici, împotriva cărora au fost aplicate rele tratamente și tortura, fiindu-le obstrucționat și accesul la avocați, potrivit unui raport al Human Rights Watch, citat miercuri de Reuters.

Cel puțin 227 de persoane au fost ucise, potrivit autorităților kazahe, în cele mai grave violențe politice din istoria postsovietică a acestei țări din Asia Centrală, în urma cărora fostul președinte Nursultan Nazarbaiev și rudele sale și-au pierdut înaltele funcții în stat, practic fiind înlăturați de la putere, în ceea ce observatorii locali au calificat drept un transfer al puterii, scrie Agerpres.

Aproximativ 10.000 de persoane au fost arestate în urma revoltelor, au indicat autoritățile. Cele mai multe dintre acestea au fost eliberate după câteva zile, dar unele au denunțat pe rețelele de social media locale bătăi și torturi din partea poliției.

HRW a indicat miercuri, într-un comunicat, că dispune de informații demne de încredere despre zeci de cazuri în care poliția a reținut în mod arbitrar protestatari pașnici și alte persoane, dintre care unele au fost supuse unor rele tratamente și torturilor, inclusiv cu șocuri electrice și bătăi.

Ministerele de Interne și Afacerilor Externe din Kazahstan nu au răspuns unei solicitări Reuters de a comenta cu privire la informațiile publicate de HRW.

Președintele Kasîm-Jomart Tokaev declarase săptămâna trecută că responsabili pentru drepturile omului pe plan local examinează în prezent plângerile deținuților.

Kazahstanul a imputat violențele unor 'bandiți', care ar fi fost ajutați de către militanți islamiști, dintre care unii ar fi venit din alte țări din Asia Centrală și care ar fost instruiți în străinătate, așa cum au declarat oficiali kazahi, fără să prezinte vreo probă în acest sens.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău