Manifestații desfășurate de Hramul orașului Chișinău

  • 11 Octombrie 2016 18:14
Manifestații desfășurate de Hramul orașului Chișinău

Inaugurarea cascadei din parcul Valea Morilor, un concert de jazz pe strada pietonală Eugen Doga, cu genericul „Te ador, Chișinău” și un altul în Piața Marii Adunări Naționale unde vor evolua trupele Vali Boghean, Alex Calancea Band, orchestra Fraților Advahov, formațiile Catharsis, Alternosfera, interpretul Mihail.

Sunt câteva dintre manifestările care vor fi desfășurate la Chișinău de Hramuș Orașului, marcat în ultimii 14 ani la 14 octombrie. Pe întreg parcusul zilei de vineri pe bulevardul Ștefan cel Mare, preturile sectoarelor capitalei vor organiza diverse manifestațiii, expoziții și concerte.

Amintim că anul acesta s-au împlinit 580 de ani de la prima atestare documentară a orașului Chișinău. Pentru prima dată, numele de Chișinău a fost pomenit într-un hrisov întocmit pe 17 iulie 1436 la Vaslui, într-o  Carte Domnească de Întăritură.  Copia Cărții Domnești de Întăritură în care este pomenit pentru prima dată Chișinăul poate fi văzută la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Documentul este scris în limba slavonă, iar numele localității este pomenit în rândul zece al textului.

Hramul Chișinăului a început să fie sărbătorit la 14 octombrie 2002, ziua în care credicnioșii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului. Până atunci, Ziua Orașului Chișinău nu era legată de o anumită dată. 

Sursa: Timpul.md

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău