Manifestații de comemorare a victimelor celui de-al doilea Război Mondial

  • 10 Mai 2016 08:06
Manifestații de comemorare a victimelor celui de-al doilea Război Mondial

La Chișinău au fost marcați luni, 9 mai, 71 de ani de la capitularea Germaniei naziste în cel de-al doilea Război Mondial printr-un miting de comemorare organizat de autorități.

Marșuri separate au fost organizate și de două formațiuni de stânga – Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor. Deși pentru astăzi fusese anunțată o expoziție de tehnică militară americană în centrul Chișinăului, aceasta s-a desfășurat ieri, după ce liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, amenințase cu proteste. 

Președintele Nicolae Timofti, premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, au depus coroane de flori la Memorialul „Eternitate” din Chișinău, alături de veterani ai celui de-al doilea Război Mondial. În alți ani, ziua de 9 mai era marcată cu mai mult fast la Chișinău, dar anul acesta, manifestațiile au fost mai modeste, pentru că au coincis cu Paștele Blajinilor și mulți oamencare îi au mers astăzi și ieri la cimitire.

De asemenea, Partidul Socialiștilor a organizat un Marș pe l-a numit „al Victoriei”, la care au adunat câteva mii de oameni. Participanții la marș au scandat lozinci în limba rusă care elogiau victoria Armatei Sovietice în cel de al doilea război mondial. Un marș similar a fost organizat și de Partidul Comuniștilor.

Ostașii căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial au fost comemorați și ieri la Chișinău de militarii Armatei Naționale și de un grup de militari americani veniți În Republica Moldova pentru un exercițiu de instruire a geniștilor. În Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău au fost expuse unități de tehnică militară americane. Prezența militarilor americani în Republica Moldova a fost criticată dur de socialiști.

Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a declarat că a luat această decizie, deoarece pe anume pe 8 mai, data la care Germania nazistă a semnat actul de capitulare și în această zi în întreaga lume este sărbătorită încheierea războiului în Europa.  De asemenea, ministrul Anatol Șalaru a mai spus că o invitație de a participa la expoziția din Piața Marii Adunări Naționale a fost adresată și Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, însă aceasta a fost refuzată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău