Manifestări dedicate unirii Basarabiei cu România

  • 24 Martie 2014 10:09
Manifestări dedicate unirii Basarabiei cu România

O serie de manifestări se desfășoară în Republica Moldova cu prilejul împlinirii a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918.

Suita de evenimente organizate de ICR în Republica Moldova dedicate Marii Uniri de la 1918 a debutat la 10 martie, la Ungheni, printr-o conferință științifică despre principalii protagoniști ai reunificării celor două țări românești.

De asemenea, au fost vernisate expoziții de arte plastice și fotografie, iar maestrul românilor de pretutindeni, cum este numit Tudor Gheorghe, a organizat cu această ocazie un turneu în localitățile Republici Moldova, cu spectacolul ”Lecția” de demnitate națională.

La  Chișinău și la Bălți a fost prezentat spectacolul ”Ludwig, Nicolo și Jo”, al teatrului național I.L. Caragiale din București.

În această săptămână sunt programate mai multe manifestări dedicate Unirii. 

Ziua de 27 martie 1918 a reprezentat revenirea întregii societăți basarabene la normalitate, după 106 ani de asuprire și oprimare națională, socială și spirituală, de către regimul țarist autoritar, susține Valeriu Matei.

Amintim că pe 27 martie 1918, la câteva luni de la declararea autonomiei Basarabiei față de imperiul Țarist, Sfatul Țării votează Unirea cu România. Basarabia devine prima provincie românească care se unește cu Vechiul Regat, fiind urmată, în octombrie de Bucovina, iar la 1 decembrie de Transilvania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău