Manifestare dedicată marcării Zilei Veteranilor Armatei Române

  • 28 Aprilie 2016 17:53
Manifestare dedicată marcării Zilei Veteranilor Armatei Române

Ambasada României în Republica Moldova a organizat joi, 28 aprilie, o manifestare dedicată marcării Zilei Veteranilor Armatei Române.

Manifestările au început cu un parastas în memoria ostașilor români, oficiat de un sobor de preoți în frunte cu Preasfințitul Antonie, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului. Au fost depus coroane de flori cu panglici tricolore, a avut loc salutul gărzii de onoare și s-au interpretat imnurile României și Republicii Moldova. 

Potrivit Atașatului Militar al Ambasadei României la Chișinău, colonelul Dumitru Neacșu, Țiganca este o localitate care a văzut tragediile celui de-al Doilea Război Mondial, un loc care a consemnat jertfele soldaților români pentru pământul strămoșesc.

La ceremonie a participat și adjunctul ministrului apărării, Gheorghe Galbură,  care a menționat că veteranii armatei române sunt adevărați mucenici pentru că și-au dat viața pentru credință, neam și Adevăr, ca generațiile viitoare să  poată vorbi în limba română.

Președintele de onoare al Asociației veteranilor de război ai Armatei Române din Republica Moldova, academicianul Ion Mahu, unul dintre puținii veterani în viațăcare a luptat pe aceste locuri, a povestit despre jertfele ostașilor români care și-au dat viața în luptele pentru reîntregirea României Mari. El a sugerat generațiilor viitoare să țină vie amintirea ostașilor români și să lupte în continuare pentru acest pământ.

Festivitatea de comemorare a veteranilor Armatei Române a fost completată de un recital de poezie și cântece patriotice, interpretate de elevii liceului Dimitrie Cantemir din Țiganca.

Amintim că în bătălia de la capul de pod Țiganca, din vara anului 1941, și-au pierdut viața mii de ostași români, fiind considerată de istorici drept cea mai mare și mai sângeroasă bătălie pentru reîntregirea Țării.

În perioada sovietică Cimitirul de Onoare de la Țiganca a fost transformat în fermă de vite. A fost reconstruit în 2006, cu contribuția statului român, ceremonie la care a participat atunci și Majestatea sa Regele Mihai al României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău