Manifestanți uciși la noi proteste în Myanmar; junta militară declară legea marțială în două districte din Rangoon

  • 15 Martie 2021 08:42
Manifestanți uciși la noi proteste în Myanmar; junta militară declară legea marțială în două districte din Rangoon

Cel puțin 18 persoane au fost ucise duminică în Myanmar în timpul unor noi manifestații împotriva juntei militare instalate la putere printr-o lovitură de stat, acesta fiind cel mai grav bilanț al victimelor de la declanșarea acestor proteste la începutul lunii februarie, transmite AFP.

Manifestațiile de duminică au survenit la o zi după un vibrant apel la rezistență împotriva acestei ''dictaturi injuste'' lansat de un lider al opoziției, Mahn Win Khaing Than, fost președinte al parlamentului și acum vice-președinte al unui legislativ care în urma loviturii de stat funcționează în clandestinitate.

 

În cursul serii, junta a declarat legea marțială în două districte ale capitalei economice Rangoon, unde polițiștii și soldații s-au confruntat cu protestatarii înarmați cu bâte și cuțite. Ascunși în spatele unei baricade, aceștia au fugit după ce forțele de securitate au deschis focul asupra lor.

 

Manifestanții, care și-au confecționat scuturi din pubele, au reușit să recupereze răniți, dar un medic afirmă că nu toți au putut fi salvați și confirmă cel puțin 15 morți. Însă un grup de asistență pentru prizonierii politici susține că numărul victimelor este mai mare.

 

Scene similare de violență au fost semnalate pe tot parcursul zilei de duminică și în alte regiuni ale țării.

Ambasada Chinei a cerut poliției locale să garanteze securitatea companiilor chineze din Myanmar și a personalului acestora, afirmând că unele au fost atacate și incendiate.

În acest timp, emisarul ONU pentru Myanmar, Christine Schraner Burgener, a denunțat sever ''baia de sânge'' din această țară și a cerut ''comunității internaționale, și în special actorilor regionali, să se unească în solidaritate cu poporul birmanez în aspirațiile sale democratice''.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău