Manfred Weber le cere liderilor UE să decidă modalitățile de rambursare a sumelor planului de relansare

  • 29 Iunie 2020 19:19
Manfred Weber le cere liderilor UE să decidă modalitățile de rambursare a sumelor planului de relansare

Liderii europeni trebuie să asigure rambursarea sumelor viitorului plan european de relansare economică în urma pandemiei COVID-19 și să nu reducă bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027, a estimat luni președintele grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, germanul Manfred Weber, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

''Banii împrumutați trebuie rambursați, dar actualii lideri nu sunt corecți, întrucât ei vor să le lase succesorilor lor dezbaterea despre modalitățile de rambursare'', a spus Weber într-o discuție cu presa.

După un prim summit neconcludent, șefii de stat sau de guvern din țările UE vor avea pe 17 iulie încă un summit pentru a se pronunța pe tema propunerii Comisiei Europene de a crea o capacitate de împrumut de maxim 750 de miliarde de euro, bani care să fie acordați sub formă de subvenții și împrumuturi statelor UE - cu precădere celor care au fost cele mai afectate de pandemie, precum Italia sau Spania - și care să fie rambursați creditorilor într-un interval de 30 de ani începând din anul 2028.

''Există două opțiuni pentru rambursarea acestor bani: fie creșterea contribuțiilor naționale, fie constituirea de resurse proprii în bugetul european'', a precizat Manfred Weber. Pentru varianta resurselor proprii au fost avansate mai multe posibilități, cum ar fi taxarea giganților internetului, o taxă asupra plasticului nereciclabil, o taxă pe tranzacțiile financiare, extinderea bazei de resurse din vânzarea drepturilor de poluare și o taxă vamală europeană percepută asupra produselor importate în UE din state care nu au obiective de mediu la fel de ambițioase cum sunt cele pe care Comisia Europeană le-a înscris în Pactul Verde european.

Liderii europeni vor trebui să se pronunțe și asupra bugetului plurianual UE pentru următorul ciclu de șapte ani. ''Avem nevoie de un acord în iulie. Vom avea o problemă serioasă dacă adoptarea bugetului și a planului de relansare va fi amânată pentru toamnă'', a insistat Weber.

Parlamentul European va avea ultimul cuvânt asupra bugetului și propunerea supusă statelor membre ''este un minim'', a mai spus el, amintind că marile grupuri politice europene au amenințat că vor respinge bugetul dacă acesta nu răspunde ambițiilor declarate.

Comisia Europeană a propus un buget de 1.100 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, respectiv 1,07% din venitul național brut al statelor membre, dar mai multe state cer limitarea acestuia la 1% din venitul național brut.

''Bugetul european se reduce tot mai mult. Aceasta nu merge în direcția cea bună (...) Cu un asemenea buget va fi imposibil să finanțăm (programul privind) cei 10.000 de membri ai corpului gărzilor de frontieră sau triplarea promisă a bugetului programului de schimburi studențești Erasmus'', a deplâns politicianul german.

Manfred Weber dorește și condiționarea accesării fondurilor europene de situația statului de drept și s-a pronunțat pentru excluderea din PPE a premierului ungar Viktor Orban și a partidului acestuia, Fidesz, el menționând că o cerere pentru această excludere urmează să fie avansată de președintele PPE, polonezul Donald Tusk, la reuniunea PPE de la sfârșitul lunii septembrie.

Un acord asupra fondului european de redresare și asupra bugetului plurianual necesită unanimitatea celor 27 de state membre. Pentru aceasta ele trebuie să depășească divergențele ce privesc sumele alocate planului, durata acestuia, raportul între împrumuturi și subvenții, criteriile de repartiție a acestora între state, precum și delicata problemă a ''condiționalității'', adică reformele cerute în schimbul accesării fondurilor.

Comisia Europeană a atenționat că accesarea sumelor prevăzute în fondul de redresare va fi legată de reforme economice corelate în special cu agenda europeană privind mediul și digitalizarea, în timp ce mai multe state care susțin rigoarea bugetară (așa-numitul grup al ''frugalilor'', respectiv Austria, Danemarca, Olanda și Suedia) insistă să fie privilegiate împrumuturile, nu subvențiile, iar propunerea Comisiei are în vedere 500 de miliarde de euro subvenții și numai 250 de miliarde împrumuturi.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău