Manevre în Golful Oman: Iranul a utilizat un submarin în premieră și a testat o rachetă

  • 11 Septembrie 2020 18:30
Manevre în Golful Oman: Iranul a utilizat un submarin în premieră și a testat o rachetă

Marina iraniană a desfășurat vineri un submarin și a testat o rachetă de croazieră, în a doua zi de manevre la scară mare în Golful Oman, între Strâmtoarea Ormuz și Oceanul Indian, zonă strategică pe unde se deplasează numeroase nave militare, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Armata iraniană a anunțat pe site-ul său că a fost prima desfășurare a Fateh ("Cuceritorul" în persană), primul submersibil "semigreu" al flotei iraniene, un model între mini-submarinele de tip Ghadir și cele mai mari deja utilizate de forțele iraniene.

Inaugurat în februarie 2019, submarinul, care cântărește aproape 600 de tone, poate efectua tiruri cu rachete de croazieră și cu torpile, dar poate lansa și mine marine. Submarinul poate opera la peste 200 de metri sub nivelul mării, cu o autonomie de 35 de zile, potrivit media iraniene.

Marina iraniană a testat, de asemenea, o rachetă de croazieră Ghadir de tip sol-mare, prezentată în 2014, afirmând că aceasta și-a atins ținta, aflată la o distanță de peste 200 km.

Instalarea de sisteme de lansare de rachete "de-a lungul întregii coaste sudice ne permite să răspundem oricărei amenințări venite de pe mare", a declarat la televiziunea de stat contraamiralul Hossein Khanzadi, comandant al Marinei iraniene.

Numite generic "Zolfaqar 99", manevrele militare urmează să dureze trei zile și sunt prevăzute să aibă loc pe o arie de două milioane de kilometri pătrați în Golful Oman, la est de Strâmtoarea Ormuz, pe unde tranzitează o cincime din transportul de petrol în drum spre Oceanul Indian.

Zona este în centrul unor tensiuni, care s-au intensificat după ce SUA au denunțat în 2018 acordul internațional privind dosarul nuclear iranian și au restabilit sancțiuni economice puternice care au aruncat Republica islamică Iran într-o recesiune severă. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău