Mandatul de judecător la Curtea Constituțională al lui Alexandru Tănase a expirat

  • 18 Aprilie 2017 10:31
Mandatul de judecător la Curtea Constituțională al lui Alexandru Tănase a expirat

Mandatul de judecător al Curții Constituționale al președintelui instituției, Alexandru Tănase a expirat la 14 aprilie, el însă va continua să îndeplinească funcția până la depunerea jurământului de către noul judecător.

Alexandru Tănase a fost numit de Guvern  judecător la Curtea Constituțională la 8 aprilie 2011 pe un mandat de șase ani, iar la 14 aprilie 2011 a depus jurământul în fața Parlamentului.

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituțională „judecătorul își exercită funcția de la data depunerii jurământului”.

Alexandru Tănase nu a fost de găsit, dar judecătorul Curții Constituționale Victor Popa a comunicat pentru Radio Chișinău că Alexandru Tănase va continua să-și exercite funcția până la depunerea jurământului de către următorul judecător care trebuie numit de Guvern.

„Este hotărârea Curții Constituționale prin care noi am interpretat articolul respectiv și am spus că mandatul judecătorului CC se prelungește până la depunerea jurământului noului judecător. Deci când Guvernul o să numească un nou judecător la Curtea Constituțională și el va depune jurământul, mandatul lui (Alexandru Tănase n.red) va expira. Până atunci el își  duce exercițiul până la capăt”.

Amintim că în luna noiembrie 2016 Guvernul a votat un proiect de modificare a Constituției care prevedea ca judecătorii Curții Constituționale să fie numiți pe mandate de 9 ani, față de 6 în prezent, dar fără dreptul de a fi înnoit. În prezent, judecătorii CC au dreptul la două mandate. De asemenea, proiectul respectiv prevedea ca să fie șapte judecători ai Curții față de șase în prezent, al șaptelea urmând să fie numit de șeful statului. „Mandatul judecătorilor Curții Constituționale aflați în exercițiul funcției la data intrării în vigoare a prezentei legi se prelungește cu 3 ani”, potrivit aceleași inițiative.

 

Proiectul a fost avizat de Curtea Constituționale la 6 decembrie 2016 și va putea fi examinat de Parlament după expirarea a șase luni, adică după 6 iunie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău