MALURI DE PRUT | Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, despre provocări, războiul hibrid al Federației Ruse și sprijinul României în gestionarea crizei refugiaților și consolidarea securității la frontieră

  • 03 Aprilie 2023 19:19
0%
00:00:00
00:00:00

Pe parcursul săptămânii trecute angajații Poliției de Frontieră au interzis accesul pe teritoriul Rep. Moldova pentru 241 de persoane, numărul fiind cu aproape 50 mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea numărului de persoane, cărora li se interzice accesul pe teritoriul țării face parte din acțiunile contracarare a războiului hibrid dus de Federația Rusă în Rep. Moldova, susține șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut”, de la Radio Chișinău.

Șeful Poliției de Frontieră s-a referit la încercările Federației Ruse de destabilizare a situației la Chișinău și la războiul hibrid dus de Moscova în Rep. Moldova. Rosian Vasiloi a apreciat cooperarea la nivel național între instituțiile statului în contracararea riscurilor la adresa securități, dar și sprijinul din partea partenerilor externi.

Potrivit lui Rosian Vasiloi pe parcursul anului 2022 autoritățile au refuzat accesul pe teritoriul Rep. Moldova pentru aproape 9 mii de persoane. Numărul persoanelor cărora li se interzice accesul în Rep. Moldova este în creștere:

„Prin comparație,  în  perioada 27 martie-2 aprilie 2022, nu am admis accesul pentru 193 de persoane, în timp ce numărul pentru aceeași perioadă din acest an este de 241. Printre ei sunt cetățeni din Ucraina, Federația Rusă, Turcia, și alte state. Vreau să asigur opinia publică că autoritățile știu ce au de făcut, astfel ca să asigurăm securitatea cetățenilor și că Rep. Moldova nu va fi folosită pentru migrația ilegală,  iar în Rep. Moldova vor dori să vină cei care vor dori să investească, să se bucure de bucătăria și vinăriile noastre, dar nu să facă jocul statelor care nu ne doresc binele”, a afirmat Rosian Vasiloi.

În interviul de la Radio Chișinău, Rosian Vasiloi s-a referit la provocările de la frontierele Rep. Moldova și sprijinul primit din partea României și a partenerilor externi în gestionarea fluxului de refugiați dar și în consolidarea securității și controlului la frontieră.

”Din prima zi de război sunt și rămân în contact cu colegul meu, șeful Poliției de Frontieră din România, Victor Ștefan Ivascu. Atunci l-am sunat și l-am informat că 70 de procente din efectivul de la frontiera moldo-română, va fi detașat la granița cu Ucraina, pentru a face față crizei. L-am rugat ca gestionarea securității frontierei de stat pe acest segment să rămână în responsabilitatea lor. Noi am lăsat un număr mic de efectiv pentru a asigura paza fizică a infrastructurii noastre și numărul necesar de oameni pentru a gestiona situația la cele opt puncte de trecere a frontierei cu România.

Cu implicarea autorităților din România am creat celula de criză. Am avut atunci mai multe întâlniri în vama Leușeni și Albița pentru a pune în practică acele coridoare verzi, care au dus la scăderea presiunii la frontiera cu Ucraina.

A doua componentă a fost gestionarea fluxului major de mijoace de transport marfare, fluidizarea traficului intens, în vara anului trecut, care ajuns la un rând de până la zece kilometri în vama Sculeni.

Acesta este pe componenta noastră de activitate, pentru că sprijinul României au fost pe multe dimensiuni, economic, asigurării cu gaze pentru a face față crizelor, inclusiv de  a face față amenințărilor hibride care veneau din partea statului agresor și în privința Rep. Moldova. Tot România a fost printre primele state care ne-a ajutat.

Prutul a câta oară ne-a unit prin acele acțiuni pe care le-am făcut în comun și nu pot fi privite separat(…)

Această criză a fost gestionată în comun și la nivel național, dar și internațional- acel sprijin pe care l-am primit din partea autorităților europene. Împreună am reușit să combinăm componenta umană cu cea de securitate, astfel ca cetățenii să se simtă în siguranță în Rep. Moldova ”, a menționat șeful Poliției de Frontieră.

Rosian Vasiloi a salutat construcția podului plutitor de la Leova-Bumbăta, primul pod peste Prut construit de la obținerea independenței Rep. Moldova și implementarea în cel mai scurt timp a controlului coordonat comun la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, mecanism pe care autoritățile intenționează să îl extindă și în alte puncte de trecere a frontierei cu România.

” Beneficiul principal este al cetățeanului care traversează această frontiera de stat și vrea să fie cu mai puțin timp de așteptare. Este o sarcină, un mecanism pe care îl activăm în comun. Destul cât ne-au divizat. Doar împreună putem face față tuturor provocărilor!”, a declarat Rosian Vasiloi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău