Maluri de Prut | Primarul Municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic: Îmi doresc foarte mult să putem trece Prutul fără să mai găsim o graniță acolo”

  • 18 Septembrie 2017 03:31
0%
00:00:00
00:00:00

În orașul Piatra Neamț, în aceste zile are loc cea de-a 7-a ediție a Târgului de Carte ”Libris”.  Evenimentul sub deviza ”Iubești să citești, iubești să trăiești” și care se desfășoară în Parcul Tineretului, la doar câțiva metri distanță de Curtea Domnească, ctitorie a lui Ștefan cel Mare, adună laolaltă reprezentanți de edituri,  scriitori și publicul iubitor de carte din Neamț dar și din Iași, Bacău sau București. Printre oaspeții de onoare la lansarea evenimentului s-a aflat și primarul municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, care a oferit un interviu în exclusivitate pentru Radio Chișinău.

Maluri de Prut | Primarul Municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic: Îmi doresc foarte mult să putem trece Prutul fără să mai găsim o graniță acolo”

Radio Chișinău: Suntem în Parcul Tineretului din extraordinar de frumosul oraș Piatra Neamț, la deschiderea celei de-a 7-a ediții a Târgului de Carte ”Libris”. Domnule primar, Dragoș Chitic, pentru început, am vrea să vă întrebăm cât de importante sunt astfel de evenimente precum saloanele de carte.

Dragoș Chitic: În primul rând, vă rog să îmi permiteți să-i salut pe ascultătorii emisiunii dumneavoastră, din Chișinău și din Republica Moldova. Atât Chișinăul cât și Republica Moldova sunt în sufletul meu. Cu mare plăcere mă gândesc la cei de acolo, am avut ocazia să îi și vizitez. Practic, noi suntem o Țară, trebuie să spunem lucrul acesta, să recunoaștem. Avem aceeași cultură, vorbim aceeași limbă. Promovarea culturii reprezintă un aspect foarte important iar autoritățile locale joacă un rol extrem de important în acest lucru. La Piatra Neamț, și mulțumesc pentru cuvintele frumoase despre orașul pe care îl conduc, ne dorim ca în fiecare săptămână să organizăm câte un eveniment vizibil și să valorificăm această zonă importantă, ”Kilometrul 0”, în preajma zonei istorice de acum 500 de ani, când Moldova era condusă de Ștefan cel Mare și unde putem vedea ceea ce domnitorul a construit la vremea respectivă. În Piatra Neamț sunt foarte mulți iubitori de carte, iubitori de cultură, sunt scriitori, unii veniți chiar din Republica Moldova și consider că un astfel de eveniment oferă prilej scriitorilor să-și prezinte creațiile și totodată facilitează contactul între cei care au scris, editurile care au lansat volumele și publicul interesat de carte.

Maluri de Prut | Primarul Municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic: Îmi doresc foarte mult să putem trece Prutul fără să mai găsim o graniță acolo”

Radio Chișinău: Tot mai mulți basarabeni, în special după liberalizarea regimului de vize, aleg ca destinație turistică România. Orașul Piatra Neamț este un oraș turistic. Care ar fi câteva din obiectivele importante?

Dragoș Chitic:  Piatra Neamț este un oraș cu potențial turistic și avem puncte de atracție turistică pe care le promovăm. Într-adevăr sunt și mulți cetățeni din Republica Moldova care vin aici. Mă bucură acest lucru. Am avut ocazia să și interacționez cu ei și o fac cu plăcere de fiecare dată. Aici istoria este prezentă la fiecare pas, Curtea Domnească, câteva muzee interesante care amintesc de istoria acestor locuri, cadrul natural este deosebit. Este un oraș situat într-o zonă pitorească, înconjurat de munți. Avem posibilitatea să facem o plimbare cu telegondola, chiar de la gară până sus, pe muntele Cozla, de unde putem admira un peisaj extraordinar de frumos, în majoritatea zilelor fiind vizibil inclusiv Muntele Ceahlău. Piatra Neamț poate reprezenta un punct de plecare și către celelalte destinații turistice ale județului cum ar fi numeroasele mănăstiri, construite cu sute de ani în urmă, Barajul de la Bicaz, Cheile Bicazului, Cetatea Neamțului, situată la doar 45 de kilometri de Piatra Neamț. La Piatra Neamț sunt foarte multe spații de cazare în pensiuni care oferă mâncare tradițională moldovenească, și atunci pentru cei din R.Moldova poate fi un bun prilej să și deguste bucatele moldovenești.

Spuneam că e la sufletul meu R. Moldova. Ca municipiu suntem înfrățiți cu orașul Orhei, cu care avem o legătură foarte strânsă. Un fost viceprimar al orașului Piatra Neamț este cetățean de onoare al orașului Orhei, facem vizite reciproce. Ne întâlnim acolo și aici, realizăm foarte multe evenimente împreună. Totodată, ne dorim o înfrățire cu orașul Chișinău. Eu am avut întâlniri cu primarul Dorin Chirtoacă. A fost o încercare. În Consiliul Local Piatra Neamț a fost un vot pozitiv pentru înfrățirea cu orașul Chișinău. Se pare că din anumite considerente, deocamdată, la Chișinău Consiliul Local nu a aprobat încă acest lucru, dar sper să se întâmple în viitor.

Radio Chișinău: Din câte am înțeles ați făcut mai multe vizite în Republica Moldova. Cu ce impresii ați rămas, sau cum se vede Basarabia din dreapta Prutului, de aici de la Piatra Neamț?

Dragoș Chitic: Eu când ajung în Basarabia astăzi, mă simt acasă. Mă simt în România când ajung în Basarabia pentru că nu există niciun element, cu excepția graniței, unde trebuie să prezentăm, din păcate, un document care să ne dea impresia că mergem în altă țară. Mi se pare un teritoriu extraordinar de frumos, apreciez peisajele, localitățile și apreciez oamenii de acolo. Cred că Republica Moldova are un mare potențial de dezvoltare și sper eu să continue apropierea de Uniunea Europeană pentru că este singura șansă de dezvoltare a acestei regiuni. Îmi doresc foarte mult dezvoltarea relațiilor de colaborare între R.Moldova și România, îmi doresc foarte mult să putem trece Prutul fără să mai prezentăm vreun document, fără să mai găsim o graniță acolo. Sper ca acest lucru să se întâmple pentru că este meritat atât de românii din stânga Prutului cât și de cei din dreapta Prutului. 

Radio Chișinău: Dumneavoastră, domnule Chitic, de câte ori ați mers peste Prut și ce anume v-a impresionat, dar și ce nu va plăcut?

Dragoș Chitic: Prima dată am mers în anul 1990 în calitate de student, a fost un schimb de studenți. Atunci mai erau încă acele garduri de sârmă ghimpată la graniță, foarte riguroase, controale vamale. Am rămas cu impresia că am intrat într-o zonă foarte bine securizată și cu foarte puține libertăți, mai ales că era și grafie chirilică în toate înscrisurile pe care le vedeam. Avantajul era că eu am făcut limba rusă în școală și mă descurcam. Am revenit în 2007, cred, în care am găsit o altfel de Moldovă, mult mai bine dezvoltată, în care orașele începeau să prospere. În ultima perioadă aveți multe drumuri modernizate, înțeleg chiar cu fonduri europene. Am găsit o altă Moldovă, mult mai apropiată de România zilelor de astăzi. Cred, și mi-aș dori foarte mult, ca politicienii din Republica Moldova să înțeleagă că singura cale de dezvoltare a acestei țări, singura cale de a crește confortul cetățenilor este apropierea de România și Uniunea Europeană. Sper din tot sufletul să se întâmple acest lucru în viitorul apropiat.

Radio Chișinău: Și tocmai pentru că ați pomenit de apropierea de Uniunea Europeană, România a aderat la UE pe 01 ianuarie 2007, care au fost principalele beneficii pentru români, și în particular pentru orașul Piatra Neamț?

Dragoș Chitic: Întreaga Românie a avut de câștigat prin aderarea la UE, inclusiv Municipiul Piatra Neamț. Sunt zeci de milioane de euro care au fost atrași în acest oraș prin proiecte europene, modernizări realizate cu bani de la Uniunea Europeană. Libertatea de mișcare, libertatea forței de muncă, libertatea de a beneficia de servicii medicale europene. Investitorii au venit aici și au creat locuri noi de muncă. Personal mă simt foarte bine ca membru al Uniunii Europene, am ocazia să călătoresc în Uniunea Europeană, mă simt respectat, mă simt un cetățean liber și cu drepturi depline.

Radio Chișinău: Și pentru că suntem în preajma marcării Centenarului Unirii, târgul de carte de la Piatra Neamț a început cu lansări de carte dedicate acestui eveniment, care ar fi mesajul pe care l-ați transmite basarabenilor în prag de Centenar?

Dragoș Chitic: Trebuie, și sunt convins că se va întâmpla acest lucru, să marcăm cu toți acest eveniment, și românii din stânga și cei din dreapta Prutului, pentru că la acel moment noi nu eram despărțiți așa cum suntem acum. Sunt convins că și în Republica Moldova se vor face manisfestări și, sper eu, ca acest Centenar să însemne o apropiere mai mare dintre Republica Moldova și România, poate chiar să fie un start pentru Unirea care, trebuie să recunoaștem, este dorită de majoritatea cetățenilor de pe ambele părți. Eu le spun și celor din România cât și din Moldova ”La mulți ani!” cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire care rămâne veșnic în istoria poporului român.

Vă mulțumim!

Interviu realizat de Ina Guțu

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău